Ne várd meg, amíg eldugul a lefolyó! – A duguláselhárításról és a megelőzésről

Ne várd meg, amíg eldugul a lefolyó! – A duguláselhárításról és a megelőzésről

Az eldugult lefolyó egyenlő a pánikkal – szinte kiül az ember arcára a pánik, ha dugulás van, és olyan, mint púp a hátunkon! Azonban Nem kell pánikolni, hiszen a legtöbb dugulás elhárítható a BrillianceⓇ Duguláselhárítóval, nagyüzemi konyhákban pedig a Brilliance® Ipari lefolyó- és zsírfogó tisztító granulátumot érdemes használni. De nem kell megvárnod, hogy gond legyen a lefolyóval: egy kis odafigyeléssel és rendszeres karbantartással megelőzhető a dugulás.

A dugulás megelőzésétől a csőgörényig

Nem kell kivárni azt, hogy az egyetlen megoldás a duguláselhárítás szolgálat kihívása legyen, ami 18 000 Ft-tól indul / alkalom és lássuk be, hogy egy csatornatisztítás az azért a legkörültekintőbb szaki esetében is egy kisebb-nagyobb felfordulással jár.

A tiszta, olcsó és gyors duguláselhárítás lépései

A duguláselhárítás nulladik lépése a megelőzés. Ez azonban nem csak otthon fontos, hanem például a szálláshelyeken, szállodákban, panziókban, apartmanokban, ahol sok vendég fordul meg. Akár minden takarításkor megkezdésekor érdemes a zuhanyzó lefolyójába fél deci BrillianceⓇ Duguláselhárítót önteni és végeztével pedig forró vízzel leöblíteni. Fontos, hogy ne hagyjuk öblítés nélkül nehogy valaki véletlenül mezítláb bele lépjen. Persze akkor sem történne nagy baj mert le tudja öblíteni a lábát persze, ha tudja mitől is csúszik a talpa. 

Ez a legjobb megoldás a dugulás megelőzésére, mivel egy zuhanyzóban mindig össze tud gyűlni a haj, szappan, zsír. A haj ráadásul olyan, mint a fészek, összeáll és minden fennakad rajta, a duguláselhárító azonban ezt is feloldja. 

Kezdődő duguláselhárítás következik, ha viszont azt látjuk, hogy már egy kicsit nem úgy folyik el a víz, nem olyan gyorsan tűnik el a lefolyóban, már érdemes ráönteni alkalmanként egy deci BrillianceⓇ Duguláselhárítót, majd 20 perc elteltével forró vízzel leöblíteni, az meg is oldja a kezdődő problémát.

Ezért kell gondoskodni a dugulás megelőzéséről

A megelőzés a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás. Azonban tény, hogy nem mindig gondolt rá az ember. Viszont ha egyszer eldugult egy lefolyó, akkor a legegyszerűbb, ha először BrillianceⓇ Duguláselhárítóval gondoskodunk róla. Az esetek 99%-ában ez működni fog. Csak ott nem járhatunk sikerrel, ahol a dugulás oka valamilyen szilárd anyag, például sitt.

Amennyiben egy ipari üzemről, étteremről, nagykonyháról van szó, ahol nagy átmérők vannak a lefolyókban, illetve a zsír mennyisége is sokkal nagyobb, mint egy háztartásban, ott már a Brilliance® Ipari lefolyó- és zsírfogó tisztító granulátumot ajánlott használni, a címkén leírtaknak megfelelően. Ha pedig minden kötél szakad, akkor kell a csőgörény, de még nem tudunk olyan esetről, hogy idáig fajult volna a helyzet.

Mit tegyél, ha eldugult a lefolyó?

Először is fontos tisztázni, hogy milyen lefolyóról beszélünk. Vegyük sorban.

Ha a mosogató lefolyója dugult el

Ebben az esetben valószínűleg valamilyen ételmaradék akasztotta meg a víz útját. Ilyenkor a mosogatóban felgyülemlett vizet ki kell merni, és amennyire lehet, kézzel eltávolítani a lefolyóból a szilárd dolgokat. Ha ezzel megvagyunk, a BrillianceⓇ Duguláselhárítóból 1-2 dl-t kell a lefolyóba önteni, ha van padlóösszefolyó oda is érdemes, majd várni nagyjából fél órát. Igazán hatásos eredmény viszont akkor érhető el, ha akár egész éjszakára benne hagyjuk a lefolyóban a duguláselhárítót, majd reggel forró vízzel felengedjük. 

Nagyüzemi konyhában kialakult dugulás esetén

Ha egy étterem, nagyüzemi konyha mosogatója dugult el, akkor szintén a fenti lépéseket érdemes megtenni, itt viszont előfordulhat, hogy sokkal sürgetőbb a megoldás. Ilyen esetben egész egyszerűen egy kicsit több duguláselhárítót kell bele önteni a lefolyóba, a hatásidő letelte után tűz forró vizet ráengedni – ez segíti a hatását, gyakorlatilag kimar minden nem szilárd dolgot. 

Mi a helyzet a szilárd dugulásokkal?

Ha például egy egész krumpli fizikálisan teljesen eldugítja a lefolyót, azon semmilyen lefolyótisztító nem fog segíteni. A zsíros ételmaradékokat teljesen feloldja a BrillianceⓇ Duguláselhárító, de ha nagyobb, szilárd dolog van a lefolyóban, pl. felújítás utáni építési törmelék, azt természetesen nem fogja kidugítani. Mindig vigyázni kell, hogy ilyesmi ne kerüljön bele. A rácsot sose szabad kiszedni, egyébként is balesetveszélyes, illetve felújításkor dugózzuk be a lefolyókat.

A nagyon erős dugulásoknál, mikor vastag keresztmetszetű akadályról van szó (élelemiszeriparban vannak ilyen rosszul megépített vagy nagyon elzsírosodott területek), oda a Brilliance® Ipari lefolyó- és zsírfogó tisztító granulátumot ajánljuk. Ha a duguláselhárító a gépkarabély, akkor ez az ágyútarack, egy nagy kaliberű fegyver. Ebből kifolyólag vigyázni is kell vele, szellőztetni kell a használata közben. Amikor aktivizálódik kémiai reakcióval gázok szabadulnak fel, amiknek kellemetlen szaga van, ezért gondoskodni kell a helyiség alapos szellőztetéséről. Otthoni használatra nem ajánljuk – a nevében is benne van, hogy ipari, főként a vendéglátóiparnak fejlesztettük.

Minden A Brilliance® tisztítószert igyekszünk úgy elnevezni, hogy egyértelmű legyen, mire való. A Brilliance® Ipari lefolyó- és zsírfogó tisztító granulátum nevébe se véletlenül került az “ipari” jelző – tehát nem háztartási tisztítószer. Bár sokan gondolják, hogy ha egy tisztítószer ipari, akkor a háztartásban is biztosan megoldja a problémát, amit a háztartási szer már nem tud orvosolni. 

Nagyon sokféle lefolyótisztító, duguláselhárító kapható a kereskedelmi láncokban. Ezek hatása többségében gyenge, ráadásul költségesebbek is, mert nagyon sok vizet tartalmaznak, és talán csak megelőzésre alkalmas a legtöbb, ha beleöntjük az egész flaskával. Nem szeretnék itt megnevezni egy terméket sem és általánosítani sem, viszont említsük meg, hogy nagyon sok olyan terméket lehet vásárolni, ami sajnos csalódást fog okozni. A Brilliance tisztítószerei úgy lettek kifejlesztve, hogy azok valóban működjenek, ha ez az évek során nem jött össze, akkor addig javítottunk rajta, amíg kompromisszum mentesen ki nem fejtik hatásukat. Tehát nem szeretnénk senki feje fölött pálcát törni, de nagyon rossz tapasztalataink vannak, hiszen ezen termékek esetében általában hatalmas a piaci árverseny, és teljesen más stratégiával kell túlélni a gyártóknak: többségében a költségeket kell csökkenteni, ami a hatékonyság rovására megy, így vagy úgy. Nekünk az a stratégiánk, hogy olyan termékeket gyártsunk, amelyek működnek, minden ez alá van rendelve. 

Mi a zsírfogó feladata?

A zsírfogó egy olyan tartály, amiben a csatorna áramának lassulása miatt a zsír felúszik, az iszap leülepszik. Így érhető el, hogy a kibocsátott szennyvíz a küszöbértékek alatt legyen. Ehhez azonban a megfelelő méretű zsírfogót kell beépíteni. A határértékeket a 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet szabályozza.

Ha a zuhanyzó lefolyója dugult el

Ha a zuhanyzó lefolyója dugult el, azon is segít a BrillianceⓇ Duguláselhárító: 1-2 decit kell a lefolyóba önteni, majd forró vizet engedni rá, és kidugítja. 

Amire vigyázni kell a duguláselhárító használatakor, hogy ez lúg! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy precízen pontosan bele tudjuk önteni a lyukba, és marad a zuhanytálcán, kádban egy kicsi, akkor inkább rögtön, akár a takarítás végén öblítsük le! Szállodai szobáknál megoldható, hogy bemegy a takarító és a zuhanykabin kimosásával kezdje, majd belerakja a duguláselhárítót a lefolyóba, és utána kezdje a szoba többi részét takarítani. Ha ezzel megvagyunk, a végén leöblítjük a zuhanyzót, illetve a lefolyót és kész, többet nem kell vele foglalkozni. Ezzel meg is előztük a dugulást, a vendégeknek nem lesz kellemetlen tapasztalatuk a zuhanyzóban a bokáig érő víz miatt.

Segítség, eldugult a WC!

Ez az, amit senki nem akar megtapasztalni – mivel ebben az esetben már majdnem biztos, hogy csőgörény lesz a vége. Azonban van egy egyszerű tény, ami miatt szinte lehetetlen, hogy csak úgy elduguljon a WC: a csatornák kiépítése.

WC dugulás Magyarországon nem nagyon fordul elő csak ha valamilyen szilárd dolog került bele. Ügyelni kell arra, hogy papírtörlőt ne húzzunk le a WC-n mert az nem oldódik könnyen a vízben, mint a WC papír. A popsitörlőnek sem ott kellene végeznie és a gyerekjátokok is okozhatnak kellemetlenségeket. Ezen esetekben jobb a megelőzés. Míg Görögországban például külön kell gyűjteni a papírt egy kis szemetesben, mert ott rosszul vannak megtervezve a csatornák így még a WC papírtól is képes eldugulni. Addig szerencsére Magyarországon a csatornák kiépítésének köszönhetően nem nagyon fordulhat ez elő. 

Azonban a WC-re is érvényes az, ami a zuhanyzóra és mosogatóra: ezt is érdemes karbantartani, és a dugulás megelőzése céljából alkalmanként duguláselhárítót önteni bele. A karbantartás sokkal olcsóbb, mint mikor már kialakult a baj.

Tehát mikor kell a csatornatisztító szolgálatot kihívni?

Erre a kérdésre a helyes válasz: szilárd dugulás esetében.

Cikkszám Termék neve Ár
ILZSTG088 Brilliance® Ipari lefolyó- és zsírfogó tisztító granulátum 880gramm 3 273 Ft (2 577 Ft+áfa)
D1 Brilliance Duguláselhárító 1 l 1 525 Ft (1 201 Ft+áfa)
SPD075 Speeder Professional Duguláselhárító 0,75 l 1 085 Ft (854 Ft+áfa)

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0