Nem takarítják megfelelően az amerikai szállodákat? Ehhez sajnos nem kell New Yorkig elmenni

Nem takarítják megfelelően az amerikai szállodákat? Ehhez sajnos nem kell New Yorkig elmenni

Az Indexen megjelent egy cikk, hogy az amerikai CBS-en futó Inside Edition dokumentumsorozat dokumentumsorozat csapata több New yorki szállodába is bejelentkezett, hogy mosható, kizárólag UV fény alatt látszódó spray-vel ráfújja a műsor logóját az ágyneműhuzatokra és törölközőkre. Az asztalra is rátenyereltek és összefogdostak gyakran használt tárgyakat. Másnap visszatértek a helyszínekre, hogy lássák, megfelelően takarítanak és fertőtlenítenek-e a koronavírus járvány alatt a szállodákban. Az eredmény elkeserítő volt. De ez vajon amerikai sajátosság-e? Erre reflektál Nagy Antal.

“Sok esetben találkozunk azzal a gyakorlattal, hogy a “dísznek” kirakott fertőtlenítőszeres flakonban valami más található. A jobbik esetben egy másik fertőtlenítő, de sokszor annak hígított változata vagy egy nem fertőtlenítő hatású tisztítószer. Szerencsére a többség nem így jár el, mert tisztában van vele, hogy a vendégek száma határozza meg a bevételüket, de így is simán belefuthatunk renitens helyekbe.

Már nagyon sokat gondolkodtam, hogy mit lehetne tenni – és nem arról van szó, hogy ha mi legyártottuk, akkor vegyék meg. Hanem tudom, hogyan működik a dolog. Nyilvánvaló, látom: például az At Hand kézfertőtlenítő flakont is utántöltik valami más, nem zöld folyadékkal. Értem, hogy kifogyott és után kell tölteni, ezért valamivel feltöltik – de mi ez a valami? Lássuk be ez nagyon nagy felelőtlenség. Továbbá ha azt a löttyöt bevizsgálja és nem megy át a vizsgálatokon, akkor a hatóság a gyártó céget veszi elő és bünteti meg.

Egyszerűen be kell látni nem azért kell fertőtleníteni, hogy a hatóság ne büntesse meg a vendéglátó egységet. A fertőzéseket nem látjuk, ezért sokan úgy gondolják, hogy ezzel nem kell annyira foglalkozni. Pedig nagyon is kéne, és nem kell ehhez koronavírus – gondoljunk csak a norovírusra, ami időszakonként felüti a fejét, és az embernek nagyon kellemetlen három napja tud lenni a vécén ülve, lavórral a kezében.

A következő vetülete ennek a dolognak, hogy ma a takarítás nem számít igazán szakmának. Sokszor mindenféle betanítás nélkül vagy felületes oktatással állítanak munkába takarítókat. “Gyere nézd, így szoktuk” alapon folyik a képzés, aztán ha elég időt volt jelen az illető vagy éppen szabin vannak a többiek már mehet is és takaríthat egyedül, a képzés befejeződött. De ha mégis megtörtént a betanítás nagyon ritka esetben van minőségellenőrzés, ami garantálná a folyamatos tiszta és fertőtlenített felületeket, azaz a biztonságot. 

A MEGOLDÁS A KÉPZÉS ÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS

Egy ismerősöm is tisztítószereket gyárt, az egészségügybe szállítanak. Ő mesélte, hogy az egyik tulajdonostársa bent feküdt egy kórházban. A takarítóval szóba elegyedett. Szakmailag és egyébként is érdekelte, hogy ki szállít be a kórházba, így megkérdezte, hogy mivel fertőtlenítenek. A takarító válasza az volt, hogy éppen tiszta vízzel mos fel, mert nem kaptak fertőtlenítőszert már két hete. Ez még NEM a koronavírus időszak alatt történt, hanem 2019 október-november környékén. Hajmeresztő, hogy amennyiben kórházba kerül valaki, számolnia kell azzal, hogy ott fog összeszedni valami betegséget. A hanyag fertőtlenítés miatt könnyedén kialakulnak rezisztens organizmusok, amikre majd nincsen hatással az alkalmazott fertőtlenítőszerek. Ez az a rém, amivel a mai kórházak küzdenek, például itt is van az MRSA, ami egy húsevő baktérium, amit már nem tudnak kezelni semmilyen antibiotikummal és egy rosszul fertőtlenített katéterrel óhatatlanúl megfertőződhet a beteg.

Tehát a hanyag fertőtlenítés nem csak szállodában, de a vendéglátóiparban és a kórházakban is probléma. Mi a családdal, mikor elutazunk, külön tisztítószer csomagot viszünk a szállodába, és megérkezéskor a duguláselhárítás az első. És ezek a szállások nem olcsók. Amíg a személyzet nincs kiképezve, hogyan és mivel kell szakszerűen takarítani, és nincs ellenőrizve, hogy az tényleg rendesen megtörtént addig ez a probléma fennmarad.

 

Ezt a tesztet, amit New Yorkban elvégeztek, a szállodának magának kéne alkalmazniuk. Takarítás után egy minőségellenőrnek kellene körbejárni egy UV lámpával. Utána, amennyiben hiba van, nem megbüntetni kell a személyzetet hanem újraképezni. Megmutatni, betanítani, elmagyarázni neki, hogy ez miért fontos.

Szoktam olyat látni szálláshelyeken, hogy a WC-re ráraknak egy papírt, miszerint le van fertőtlenítve. Én úgy kezdem, hogy Brilliance® Alkoholos fertőtlenítővel vastagon befújom – nem vagyok paranoiás meg tisztaságmániás, de tudom, hogy mi folyik. Hiába gyártjuk le a legjobb tisztítószereket, hiába fejlesztjük a legjobb fertőtlenítőszereket, ha nem használják és azok nem érik el a céljukat. Értem, hogy minden a pénz körül forog, de nem a tisztításon és fertőtlenítésen kéne spórolni. Egy szállodának vagy étteremnek és még egy kórháznak is a tisztítószer kiadása az észrevehetetlen kategória. Egy közepes étterem minden tisztítószerét havi 100 ezer Ft-ból meg tudja oldani, ami nagyjából 3-4 asztal fogyasztása. Ha jól megy az első munkanapon az első fél órában megvan ez a bevétel. Tehát belátható, hogy ez nem az a kategória, amin érdemes lenne spórolni.”

Cikkszám Termék neve Ár
AH01-SZF At Hand kézfertőtlenítő (szórófejes) - 100 ml 1 257 Ft 813 Ft (640 Ft+áfa)
AH025-SZ At Hand kézfertőtlenítő (szórófejes) - 250 ml 1 638 Ft 1 076 Ft (847 Ft+áfa)
AH025 At Hand kézfertőtlenítő - 250 ml 1 383 Ft 749 Ft (590 Ft+áfa)
AH01 At Hand kézfertőtlenítő - 100 ml 1 257 Ft 486 Ft (383 Ft+áfa)
AH05-SZF At Hand kézfertőtlenítő (szórófejes) 0,5 l 1 967 Ft (1 549 Ft+áfa)
ALKF075 Brilliance Alkoholos fertőtlenítő 0,75 l 2 830 Ft (2 228 Ft+áfa)
AH1 At Hand kézfertőtlenítő 1 l 3 113 Ft 2 841 Ft (2 237 Ft+áfa)
AH5 At Hand kézfertőtlenítő 5 l - ADAGOLÓ UTÁNTÖLTŐ 13 383 Ft 10 210 Ft (8 039 Ft+áfa)
AH030 At Hand kézfertőtlenítő 30 ml 657 Ft (517 Ft+áfa)
ALKF20 Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő 20 l 59 210 Ft 37 250 Ft (29 331 Ft+áfa)
ALKF5 Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő 5 l 15 856 Ft 9 996 Ft (7 871 Ft+áfa)

Kép forrása

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0