Bórax: környezettudatos spórolás vagy halálos méreg?

Bórax: környezettudatos spórolás vagy halálos méreg?

…Inkább az utóbbi

Mostanában (szerencsére) trendi egészség- és környezettudatosnak lenni. Azonban nem is olyan nehéz átesni a ló túloldalára és ahelyett, hogy óvnánk az egészségünket és a Földet, nagyon sokat árthatunk, nem tudatosan, a legnagyobb jó szándék mellett is.

Sok ÖKO tudatos anyuka szeretne otthon mosó- és mosogatószereket készíteni, és az interneten talált infókkal és “receptekkel” bizony kísérletezgetnek is – azonban sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy milyen anyagokat használnak fel, és azoknak milyen hatása lehet. Mint például a bóraxnak. Nagy Antal véleménye.

Tisztítószer házilag: tényleg megéri?

Az interneten sok receptúrát és cikket lehet olvasni, amikben az áll, hogy egyrészt spórolsz, másrészt nagyon hatékony tisztítószert tudsz előállítani “természetes” és “bármilyen vegyesboltban” megvásárolható anyagokból, és sokkal jobb, hogyha magad készíted a tisztítószert, mintha a “gonosz” vegyipar állítaná elő.

A helyzet azonban az, hogy az ilyen általánosítások soha nem állják meg a helyüket. Persze semmi sem fekete és fehér, és biztosan sok mindent fel lehet róni a vegyipari cégek számlájára, de azt hiszem abban megállapodhatunk, hogy vegyipar nélkül a ma már legalapvetőbb használati tárgyaink, épületeink, és a legtöbb orvosi ellátás sem lenne elképzelhető. Magyarán szólva az életünket e vívmányok nélkül már nem is tudnánk elképzelni.

Az is igaz, hogy most véget ért, illetve véget kell érnie annak a szemléletnek, hogy nem vesszük figyelembe, hogy a legyártott és felhasznált vegyi anyagoknak milyen hatásuk van a természetre és az emberi szervezetre.

Tehát böngészgettem egy kicsit és azt tapasztaltam, hogy általános jelenség, mikor az ÖKO tudatos anyukáknak azt sugallják, hogy ha otthon keverik össze a tisztítószereket, akkor az milyen jó, hiszen biztonságos és olcsó. Sajnos ez nem feltétlenül van így!

Ezen házilag készített tisztító- és mosószerek egyik fő összetevője a BÓRAX.

Az egyik cikkben ezt olvastam: “Keverj össze egyenlő arányban bóraxot közönséges cukorral. A cukor magához vonzza a rovarokat, a bórax pedig végez velük.”

Na most erre mit mondjak? Igen a Bóraxnak van ilyen hatása, mert erős méreg!
Ezt bizonyítja a biztonsági adatlapja is, amin ez szerepel: “H 360 Károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket.

Ki az, aki ezt meg szeretné rizikózni? Mi történik, ha a mosószer maradványokkal együtt bórax is marad a kimosott ruhában, amivel napi 24 órát befedjük testünket? Azok óhatatlanul megjelennek a vérkeringésünkben, azt hiszem, ez belátható. Főleg úgy, ha a kismama otthon pancsol a bóraxszal, azaz töményen érintkezik vele.

Tehát, amikor ÖKO anyu spórol, mivel spórol valójában? A gyermekei számával? Tudom ez nagyon morbid, de a fentiek alapján nem tudok másra gondolni. Megéri ez egyáltalán?

A BioBrillⓇ mosószer és öblítő egyben és az illatmentes változat kifejlesztésekor fontosnak tartottuk, hogy olyan mosószert hozzunk létre, ami nem tartalmaz mérget, ami nem káros a környezetre és az emberekre nézve. Azt is figyelembe kell venni, hogy ezekhez a mosószerekhez nem szükséges öblítőt használni, így még több méregtől tudjuk megóvni magunkat, hiszen az öblítők nagyon sok illatanyagot tartalmaznak, amik között sok mérget fedezhetünk fel. Az illatmentes BioBrill-el garantáltan minden szintetikus anyagoktól mentesen tudjuk kimosni ruháinkat.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez ilyen formában direkt reklámnak tűnik, és valójában ez a cikk a BioBrill népszerűsítését szolgálja, aminek fő célja, hogy közhírré tegyük: létrehoztunk egy teljesen etikus mosószert. Azonban miért is ne lehetne pozitív színben feltüntetni egy olyan terméket, amivel ténylegesen is hozzájárulunk az emberek egészségének megőrzéséhez és a környezet megóvásához? Hiszen éppen ebben tud különbözni egy kisvállalkozás az óriáscégektől. Mi is emberek vagyunk és az a célunk, hogy fenntartható tisztaságot varázsoljunk az otthonokba, beleértve a sajátunkat is.

Hiszen ezen a bolygón közösen osztozunk, így önös és közérdek is, hogy miként bánunk vele.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0