Fertőtlenítőszerek vírusok elleni hatása közérthetően

Fertőtlenítőszerek vírusok elleni hatása közérthetően

Mit jelent az, hogy egy fertőtlenítőszer virucid?

Azt jelenti, hogy egy erre a célra kifejlesztett szabvány szerint vírusölő hatással rendelkezik a készítmény, tiszta és/vagy piszkos körülmények között. Amikor azt olvassuk, hogy tiszta körülmények esetén hatásos egy fertőtlenítőszer, akkor az azt jelenti, hogy előzetesen e felületet alaposan meg kell tisztítani és ezután végezhető el a fertőtlenítés. Például a három fázisú mosogatás egy ilyen példa. Az első fázisban zsíroldás, a másodikban fertőtlenítés, majd öblítés következik.  

Szelektív virucid jelentése 

Ebben az esetben arról van szó, hogy legalább a burkos vírusokkal szemben hatásos a fertőtlenítőszer, de nem minden burok nélküli vírust hatástalanít.  

A burkos vírusok kevésbé ellenállóak, mint a burok nélküli vírusok. Ez az első hallásra ellentmondásnak tűnő helyzet azért állhat elő, mert számukra a burok jelent védelmet és amennyiben azt eltávolítjuk, inaktívvá válnak. A jó hír az, hogy a 70%-os alkohollal könnyedén szétbonthatjuk a burkot. Míg a burok nélküli vírusoknak nincsen szükségük a védekezéshez burokra, azaz ők a kemény legények.  

Burkos vírusok a teljesség igénye nélkül: 

 • SARS-CoV-2 (Covid-19) koronavírus  
 • influenza,  
 • HIV (AIDS),  
 • HBV (Hepatitis B),  
 • HCV (Hepatitis C),  
 • Vaccina (himlő),  
 • BVDV (Pestis).  

Teljes virucid hatás 

Tehát a fentiek alapján már kitalálható, hogy a teljes virucid hatás azt jelenti, hogy a burkos és a burok nélküli vírusokkal szemben is hatásos a fertőtlenítőszer. 

Burok nélküli vírusok: 

 • norovírus (akut gyomor-bélrendszeri megbetegedést okoz) 
 • rotavírus 
 • polyoma-SV40 = HPV (méhnyakrákot okoz),  
 • pollio (gyermekbénulás),  
 • adenovírus (felső légúti fertőzéseket okoz) 
 • Hepatitis A (sárgaság). 

Mit jelent az, hogy fertőtlenítés?

Na most, hogy jobban értsük miről is van szó, beszéljünk pontosabban fertőtlenítésről mit is jelent ez? Baktériumok esetében minimum 100.000, gombák és vírusok esetében pedig minimum 10.000 kórokozót pusztít el vagy tesz inaktívvá a fertőtlenítőszer egy adott egységnyi területen. A fertőtlenítőszerek esetében az engedélyében szereplő körülmények között kell ezt produkálnia (hatásidő, hőfok, koncentráció). Természetesen akkor beszélhetünk teljes fertőtlenítésről, amennyiben a felület tiszta is lesz, azaz a túlélők számára nem marad táptalajNa most, sokan fertőtlenítés alatt sterilizálást értenek, ami valójában azt jelenti, hogy nem marad túlélő, azaz 0 számú baktérium, gomba és vírus marad a felületen, a mellett, hogy a felület ebben az esetben is teljesen tiszta. Erre például műtétkor van nagy szükség, de teljesen szükségtelen egy higiéniai kézfertőtlenítés esetén, azaz, amikor leszállunk például a buszról vagy készpénzt kezeltünk, hiszen olyan mértékben csökkenteni tudjuk a mikróbák számát, hogy az immunrendszerünk simán megvéd minket. 

Brilliance által gyártott kézfertőtlenítő és alkoholos felületfertőtlenítő hatásos a koronavírussal szemben? 

At Hand alkoholos kézfertőtlenítő és a Brilliance Alkoholos fertőtlenítő szelektív virucid hatású, tehát hatásos a Covid-19 koronavírussal szemben, sőt még egyes burok nélküli vírusokkal szemben is hatásos, úgy mint, norovírus (akut gyomor-bélrendszeri megbetegedést okoz) és adenovírus-5 (felső légúti fertőzéseket okoz). 

Milyen virucid fertőtlenítőszerek érhetők el még ezeken kívül? 

A jobb megértés érdekében készítettünk egy táblázatot, ahol teljesen egyértelműen bemutatjuk fertőtlenítőszereinket, mit mire és milyen hígításban lehet használni, milyen hatás mellett. Ez itt található, ezek között számos virucid terméket is találhatunk: https://tisztitoszer.hu/kategoria/fertotlenito/ 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0