Laptop és billentyűzet tisztítás és fertőtlenítés – hogyan csináljam?

Laptop és billentyűzet tisztítás és fertőtlenítés – hogyan csináljam?

Egyre több kérdés fut be hozzánk, hogy az iskolákban a szünetekben vagy egy munkahelyen rendszeresen hogyan lehet fertőtleníteni a számítógépeket, billentyűzeteket és különböző elektromos készülékeket, mint például nyomtató szkenner.

A fertőtlenítés igencsak előtérbe került az utóbbi hónapokban a koronavírusos megbetegedések egyre nagyobb arányú növekedése miatt. A cégeket működésben kell tartani, hiszen még egy, a tavaszi leálláshoz hasonlót, már nem biztos, hogy ki lehet gazdálkodni. Az oktatási intézmények helyzete, ha lehet még nehezebb, hiszen a szülőknek már nincsen szabadságuk és az online oktatás miatti terhet sok család már nem képes menedzselni. Tehát nincsen más hátra, mint a megelőzés! 

A legtöbbet használt munkaeszközök az iskolákban és a cégeknél a számítógépek. A billentyűzet és egér fertőtlenítése pedig különösen fontos, viszont nem mindegy hogyan végezzük, mivel az elektronikus készülékek károsodhatnak is, ha nem megfelelően tisztítjuk, fertőtlenítjük azokat. Ha pedig nincs megfelelően fertőtlenítve az egér és billentyűzet, akkor számos baktériumot, sőt, vírust is bevihetünk szervezetünkbe. 

De hogyan csináld? Hiszen csak nem eshetsz neki vizes ronggyal… Ha nincs ötleted, akkor most figyelj! Eláruljuk, hogy mit ne használj semmiképpen sem, ha nem szeretnéd, hogy eszközeid lássák kárát. Illetve azt is megtudod, hogyan lesznek tiszták és megfelelően fertőtlenítettek az elektormos eszközök.

A billentyűzet, egér, laptop tisztítása és fertőtlenítése során a következőket mindenképpen kerüld:

  • Klór tartalmú tisztító- fertőtlenítőszer
  • Hidrogén-peroxid tartalmú vegyszer
  • Lúgos vagy savas kémhatású tisztítószerek

Mit használjak akkor?

A legjobb, ha a Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő-t használod erre a célra,  úgy, hogy egy új vagy legalább 60 oC-on kimosott mikroszálas rongyra fújod a fertőtlenítőszert és így ezzel a ruhával töröld át a billentyűzetet.

Így tisztítsd és fertőtlenítsd az egeret és a billentyűzetet az asztali gép vagy laptop tisztítása során

  • Áramtalanítsd, kapcsold ki a laptopot vagy húzd ki a billentyűzetet, ha asztali géphez csatlakozik.
  • Ezek után a billentyűzetet fordítsd fejjel lefelé és óvatosan ütögesd ki belőle a morzsákat, szöszöket… meg fogsz lepődni, mennyi kerül elő belőle 😉
  • Fogj egy kifőzött (minimum 60 oC-on kimosott) puha rongyot vagy papírtörlőt, nedvesíts meg Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő-vel, de ne tocsogjon a folyadéktól!
  • Óvatosan töröld át a billentyűzetet és az egeret is vagy az adott elektronikus készüléket.

Azonban figyelmesen kell eljárni, hogy semmiféleképpen ne folyjon az elektronikus részekre a fertőtlenítő.

+1 jó tanács: az otthoni munka közben kerüld az evést és ivást a számítógép környékén, illetve ne engedd bundás házikedvenced sem a géped közelébe. A morzsát és az állatok szőrét nagyon nehéz kiszedni a billentyűzet gombjai közül, nem is beszélve a ragadós gyümölcslevekről és a kávéról!

Írta:
Nagy Antal

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0