Felületfertőtlenítők közérthetően

Felületfertőtlenítők közérthetően

Volt egy beszélgetésem az egyik viszonteladónkkal, és kérdezte, hogy tisztító- és/vagy fertőtlenítőszerek használata után érintkezhet-e élelmiszerrel a felület? Azt kell megérteni és ezt sokszor elmondtam már, hogy létezik egy ökölszabály: “Semmilyen tisztító és/vagy fertőtlenítő maradványaival nem érintkezhet élelmiszer.” Ez érvényes akár otthon, akár az élelmiszeriparban.

Otthoni körülmények között láttam olyat, amikor valaki mosogatott, hogy a mosogatószeres vízbe belemártja az edényt, megtörölgeti, meglötyögteti benne, és már rakja is a csepegtetőre. Ez így nem jó! Hiányzik az öblítés. Én nem mennék el emelett egy szó nélkül, mert mindenféle méreganyagok maradhatnak a felületen, és aztán amikor az élelmiszert melegen rátesszük, a fene se tudja, hogy abból mi lesz. Ha hosszútávon, rendszeresen így csináljuk, akkor gond lehet belőle.

Az is probléma, ha már az egy hete használt rongyot vagy szivacsot használjuk otthon, ami úgy néz ki, hogy ránézel és hányingered lesz tőle, de még mindig nem lett kidobva. A szivaccsal az a probléma, hogy folyamatosan nedves, azaz táptalaja a különféle baciknak. Használata e miatt nem ésszerű, gyakorlatilag sokkal ajánlatosabb a mosogatókefe használata. Amikor nem használjuk függőlegesen kell tárolni, így megszárad mint a fogkefe, nem pang benne a víz, ezért nem tudnak elszaporodni benne a kórokozók.

A tisztító- és fertőtlenítőszereket tehát minden esetben le kell öblíteni a felületről. Fontos különbség, hogy létezik olyan fertőtlenítő, ami maradék nélkül elpárolog a felületről és találunk olyat is, ami szermaradványokat hagy maga után. Ez utóbbiakat viszont alaposan le kell öblíteni. Például a Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő elpárolog a felületről. Amennyiben a hatásidő után papírtörlővel áttöröljük a felületet, szinte azonnal megszárad és nem marad semmilyen maradvány a felületen. A Brilliance® Fertőtlenítős mosogató- és tisztítószer viszont nem párolog el, mindenféleképpen le kell öblíteni. Azonban nagy előnye, hogy le tudod mosni a felületről, míg a DDAC és a BAC tartalmú szereket nem. Erről már írtunk egy cikket, ide kattintva tudod elolvasni.

Mivel érdemes öblíteni fertőtlenítés után? 

Gyakorlatilag mindig tiszta csapvízzel. A hőfok nem annyira érdekes, viszont ha kicsit langyos, akkor jobb az oldóképessége a víznek. Ami viszont fontos, hogy a rongy kórokozó mentes legyen – ez annyit tesz, hogy minimum 60 fokon ki kell mosni használat előtt, de még jobb  90 oC-on. Ez könnyen megoldható, de figyeljünk egy dologra: öblítőt ne használjunk a mosáshoz. A ruhákhoz sem szabad(na) öblítőt használni. A konyharuháknál pedig egyáltalán nem ajánlott. Az is lehet egy módszer, hogy fogok egy nagy fazekat és abban kifőzöm a rongyokat, meg az is, hogy kimosom mosógépben, végül is mindegy. A mosást lehet illatmentes BioBrillel is elvégezni, és akkor semmilyen méreganyag nem marad a rongyban. Ha nincs időnk vagy kedvünk  ronggyal vesződni, papírtörlővel is törölhetjük a felületet.

A papírtörlővel egyetlen baj van, hogy nagyon gyorsan fogy, és a világ össze papírját el lehetne erre használni, ha nem figyelnek a felhasználók. Alapvetően a papír teljesen megfelelő, hiszen 200 oC-on gyártják, és így sterilnek tekinthető. Ha csak nem szakad ki a csomagolása, és nem egy poros raktárban tárolták, biztonságosan használható fertőtlenítéshez.

Ami nagyon fontos, hogy vannak olyan fertőtlenítőszerek a táblázatban, amik BAC-ot (benzalkónium-klorid) és DDAC-t (didecil-dimetil-ammónium-klorid) tartalmaznak. Azt érdemes megjegyezni, hogy ezeket a termékeket élelmiszerrel érintkező felületeken nem szabad használni. Ezzel a két anyaggal ugyanis az a probléma, hogy nem lehet lemosni őket tökéletesen a felületről. Ez azt jelenti, hogy szermaradványok maradnak a felületen. Viszont ezek a termékek használhatók olyan felületek fertőtlenítésére, amik nem érintkeznek élelmiszerrel. Például különböző padlókra vagy falakra tökéletesen használhatók, baktericid, fungicid, virucid hatásúak, nincs vele gond. Viszont egy pultot nem mosnék le vele, amin utána élelmiszert dolgoznak majd fel. Erre tökéletesen megfelel a Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő, ami elpárolog vagy 5 perc hatásidő után, a törlést követően. Külön öblítést nem igényel. Erre a célra alkalmazható még a Brilliance® Fertőtlenítős Mosogató és Tisztítószer is, azonban ezt le kell öblíteni a hatásidő elteltével.

Ebben a táblázatban sok olyan információ található, ami nem feltétlenül érthető első pillantásra. Például a PT1, PT2, PT3, PT4. A PT (product type) terméktípust jelent, és gyakorlatilag egészen 18-ig (vagy már talán 21-ig) tart a számozása. Ezekkel a terméktípusokkal lehet beazonosítan, hogy mire használható az adott fertőtlenítőszer. Ezt egyébként a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló kormányrendelet szabályozza.

Lássuk, hogy mit jelentenek az egyes terméktípusok:

PT1 – emberi bőrfelület fertőtlenítésre, kéz, fejbőr, ilyesmi.
PT2 – az élelmiszeriparban használható fertőtlenítőszer.
PT3 – az állategészségügyben használható.
PT4 – az emberi egészségügyben használható, idősek otthonában, intézményekben, kórházakban, kivéve műtő! A folyosót azonban fel lehet vele mosni és az ágyakat le lehet vele fertőtleníteni.

A többi terméktípus rágcsálóirtástól kezdve sok mindenre használható, faimpregnálás, stb. Ezek minket nem érintenek, csak az első 4 típus.

PT1-be tartozik a kézfertőtlenítésre kiváló At Hand alkoholos kézfertőtlenítő, mivel aktericid, fungicid és szelektív virucid hatású. Öblítést nem igényel, mivel elpárolog, így igen praktikus a használata b. A Covid fertőzés megelőzésére  is kiválóan alkalmas, mivel a burkos vírusok ellen hatásos. A tökéletes megoldás egy élelmiszeripari létesítményben, egy jó szappanos kézmosás után egy alkoholos kézfertőtlenítő használata – bár az At Hand alkoholos kézfertőtlenítő előtt nem szükséges kezet mosni, hiszen koszos felületen is produkálja a kívánt hatást, viszont élelmiszeriparban nagyon fontos, hogy önmagában a kéz, még a körömágy is tiszta legyen, ezért a szappanos kézmosást mindenképpen javaslom. Aki ezt egy fázisban akarja megoldani, a Brilliance® Fertőtlenítős kéztisztítót tudja használni, ami főként akkor nagyon hasznos, ha nincsen lehetőség folyóvizes kézmosásra.

PT2-be és PT4-be tartozik a legtöbb termékünk, egy pedig PT3-ban is engedélyezve van: ez a METASEPT ULTRA Folyékony felületfertőtlenítő koncentrátum. Ez egy régen piacra bevezetett termék, januárban vásároltuk meg a licenszét. Gyakorlatilag PT2, 3 és 4-ben engedélyezett, azaz állategészségügyben is használható. Nagyon sok állatokat megtámadó és tizedelő betegségre be van vizsgálva, illetve azok kórokozói ellen is hatásos. Tehát ha valaki állategészségügyben szeretne fertőtlenítőszert használni, akkor ezt ajánlom.

A Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő, ami 70% alkoholt tartalmaz, baktericid, fungicid és szelektív virucid, ezért coviddel szemben is eredményesen veszi fel a harcot.

A három felületfertőtlenítőnk a Brilliance® Felületfertőtlenítő BD10, a Brilliance® Felületfertőtlenítő D4,5 és a Brilliance® Felületfertőtlenítő B10. A BD10 névt a hatóanyagra utal: összesen 10% BAC és DDAC van benne. A D4,5 azt jelenti, hogy 4,5% DDAC-ot tartalmazés a B10, hogy 10% BAC-ot tartalmazEz utóbbi kicsit kilóg a többi közül, mert tiszta felületeken produkál baktericid, fungicid, virucid hatást. Ezek teljes spektrumú fertőtlenítőszerek. A B10 előtt a felületet le kell tisztítani, és utána tudjuk fertőtleníteni. A B10-et még lehet használni a levegő fertőtlenítésére is. Azért olyan hatásos,mert a levegőben lebeg addig, amíg a hatását kifejti, nem ül le. De csak szakember alkalmazhatja! Ezzel kapcsolatban is volt egy viszonteladóval beszélgetésem. Az ő ötlete egy automata autófertőtlenítő volt. Ez persze remekül hangzik, de sajnos az ilyen típusú fertőtlenítő szerek használata egy árnyalattal bonyolultabb. Ne felejtsük el, hogy itt méreganyagokról beszélünk, ezért mindenképpen szakembert kell hívni! A tisztítás, fertőtlenítés bármennyire is  triviális dolognak tűnik, nem az.Tudni kell, hogy mit csinálsz, keményen be kell öltözni, a bogarak is kijönnek a falból. A klóros fertőtlenítőszereknek nagy hagyománya van Magyarországon, valaki szereti, valaki nem.

Több előnnyel is rendelkezik:

  1. Tuti, hogy érződik, ha használták, hiszen friss illatot  biztosít. 
  2. Széles hatásspektrumú, 
  3. Nem alakul ki rezisztencia, hiszen nagyon erős oxidálószer.

Azonban használat közben nem feltétlenül kellemes, sőt, akár káros is lehet, hiszen az elpárolgó klór irritálja a nyálkahártyát, és a szemet is. Azzal is vigyázni kell, hogy savval ne keveredjen, hiszen akkor mérgező gáz keletkezik, még úgy se, hogy előtte savat használtunk és az nincsen tökéletesen leöblítve a felületről. Tehát a klór nem szimplán kellemetlen, hanem mérgező, de ésszel használva fontos fertőtlenítőszer, megléte nélkül társadalmunknak olyan betegségekkel kellene számolni mint például a Kolera.

Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb tisztító- és fertőtlenítőszerünk a Brilliance® Klóros tisztítószer szuperkoncentrátum. Alkalmazható vizes helyiségekben, WC fertőtlenítésre, felmosásra intézményekben és otthon is. Az egész WC-t ki lehet vele takarítani, piszoárt, WC-kagylót, mindent szinte gondolkodás nélkül. De a WC deszkához a Brilliance® Alkoholos fertőtlenítőt érdemes használni. A professzionális WC tisztításról és fertőtlenítésről itt lehet bővebben olvasni.

Élelmiszeriparban is használható, nagyon jól habosodik, vízszintes és függőleges felületek, gépek fertőtlenítésére is alkalmas. Kemény habot lehet vele csinálni, hatékony, gyors, és vizuálisan is látható, hogy merre haladtam, hol tart a fertőtlenítés. Mire lefolyik a hab, gyakorlatilag készen vagyunk, utána már csak egy öblítés szükséges és a felület teljesen tiszta és gyakorlatilag kórokozómentes. 

A Brilliance® Klórpor azért jó, mert nem a hagyományos hipó, viszont ugyanaz a hatásmechanizmusa, de sokkal töményebb. Mivel szárazon tudjuk tartani, nem bomlik le és sokkal tovább eltartható. Akár a mosogatás második fázisában, akár a tisztítás utáni felületfertőtlenítésre is használható. A címkén látható módon be kell hígítani, így egy tökéletes fertőtlenítőt kapunk.

A Brilliance® Fertőtlenítős mosogatópor alapvetően mosogatásra való (élelmiszeriparban használatos), de most teszteljük mosásra is. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy alkalmas-e arra, hogy a házi kedvenceinkkel (például kutyussal) érintkező anyagok fertőtlenítésére alkalmas-e. 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0