Gépi mosogatás és a vízlágyítás – otthon és az üzemi konyhákban

Gépi mosogatás és a vízlágyítás – otthon és az üzemi konyhákban

A gépi mosogatás egy örökzöld téma, mert úgy mosogatni, hogy az szép cseppmentes legyen, az egy alap, rutinszerű tevékenységnek kellene lennie, nem sok figyelmet kellene neki szentelni. Viszont van egy-két dolog, amire oda kell figyelni.

Sokszor beszéltünk már arról, hogy a vízelőkészítés mennyire fontos. Ez konkrétan a vízlágyítást jelenti. Ha magas sótartalmú csapvízzel mosogatunk (márpedig lágy víz nem nagyon van, hiszen Magyarországon karszt vizeket használunk, és a folyókban is természetből kimosott fémionok mennek a tenger felé), oda kell figyelni a vízlágyításra. Ha esővízzel tudnánk mosogatni, minden rendben lenne, de ezt nem tudjuk megtenni, ezért kell a vízelőkészítés.

A regenerálás azt jelenti, hogy sót öntünk az ioncserélőbe és a gyanta pórusaiból ezzel kiszorítjuk a kalcium- és a magnézium ionokat, amik a vízből származnak. Ezzel újra képes a gyanta leadni a nátriumot. Az ioncserélés pedig azt, hogy a kalcium- és a magnézium ionokat nátrium ionokra cseréljük azáltal, hogy amikor a víz átfolyik a gyantán a benne lévő fémionokat leadja és a nátriumot felveszi. Így a víz vezetőképessége 1 000 – 1 300 mikro Siemens körüli értékről 30-50 körülire csökken. Egy idő után a gyanta is “elfárad” és cserére szorul, nagyjából 3-5 évente.

A Brilliance Gépi mosogatószer 2 az 1-ben esetében nem kell sót használni, öblítőt viszont igen. Az öblítőnek több feladata van: a szermaradványok semlegesítése, illetve az, hogy gyorsan meg tudjon száradni a pohár, tányér, evőeszköz. Ennek érdekében a mosogatógép felmelegíti a vizet, illetve az öblítőben vannak olyan anyagok, amik elősegítik a gyors párolgást. Ennek elősegítésére ma már olyan mosogatógépeket lehet kapni, amik automatikusan képesek kinyitni az ajtajuk. Ez azért szükséges, mert a szellőztetés is segíti a gyors száradást. Ha ilyen funkcióval nem rendelkezik a gépünk, akkor egész egyszerűen a mosogatás vége után az ajtót ki kell nyitni. Ez lehet ipari vagy otthoni msogatógép, ha lejárt a program, akkor az ajtót ki kell nyitni – ipari esetében fel kell húzni a fedelét.

A Brilliance Gépi mosogatószerhez viszont szükséges a sóval történő vízelőkészítés. Egy praktikus tanács: a gépi mosogatáshoz nem kell megvenni a nagyon drága, speciális sótablettákat, hanem egész egyszerűen a kutya közönséges tengeri, nem jódozott, apró szemű fehér konyhasó is tökéletesen megfelel a célnak (ami nem kősó, mert ebben megint csak sok a fémion). Azért fontos, hogy ne legyen jódozva, mert a jód elrontja a vízlágyító gyantáját. 

Ha egy étteremben használnak vízlágyítót, akkor az kétféle lehet:  

  • automata
  • kézzel regenerálható.

Ezt sok esetben elfelejtik. Amikor a mosogatással probléma van, mindig az derül ki, hogy senki nem foglalkozik a vízlágyítóval. Az automatába bele kell rakni a só tablettát, de a kézi regenerálásúba megfelelő a konyhasó. Számtalan étteremben látom, hogy törölgetik a poharakat, kanalakat, de ez nagyon rossz szokás. Egyrészt a törlőruhától szöszös lesz minden, másrészt ki tudja, hogy mióta nincs fertőtlenítve az a rongy. Nem ez a megfelelő eljárás. Bele kell rakni a regeneráló sót a vízlágyítóba, akár hetente, két-három naponta (egy étterem forgalma ezt igényli). Így csodaszép, csillogó tányérok, poharak és kanalak fognak kikerülni a mosogatógépből. Továbbá megspórolható az a felesleges munka amit úgy hívunk, hogy törölgetés, ami egyébként is tilos.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0