Főzőlap tisztítás – melyik típusú főzőlapot mivel és hogyan tisztítsunk?

Főzőlap tisztítás – melyik típusú főzőlapot mivel és hogyan tisztítsunk?

A főzőlap tisztítása igen macerás, ha leragadt, leégett foltokat kell feltakarítani. Nem tudod, hogyan kezdj neki? Segítünk!

Először is tisztázzuk, hogy milyen eltérések vannak a különböző típusú főzőlapok tisztítását illetően!

Az főzőlapoknak a következő fajtái vannak: 

  • a hagyományos gázfőzőlap
  • az elektromos üvegkerámia 
  • és az indukciós főzőlap. 

A hagyományos gázfőzőlap (vagy szabadonálló gáztűzhely) készülhet INOX-ból (rozsdamentes acél).

 

INOX 

Az INOX tulajdonképpen rozsdamentes acélt jelent. Gáz főzőlap vagy tűzhely is készülhet INOX-ból, ellenben elektromos főzőlap esetén a hőképző felület anyaga sosem INOX. 

A gáztűzhelyek vagy gázfőzőlapok takarítása kicsit macerásabb, mint az elektromos főzőlapoké, hiszen a felületük nem sík.

Hatékony tisztítószer használatával azonban sok izzadtságot spórolhatsz meg magadnak. Érdemes erős zsíroldó tulajdonsággal bíró tisztítószert használni.

 

Kerámia főzőlap

Kerámialapos főzőlap

Ez a főzőlap úgy épül fel, hogy egy edzett kerámia üveg alatt szintén edzett, úgynevezett fémkerámia réteg található. A gáztűzhelyhez képest nagy előnye, hogy a felülete teljesen sík, így ripsz-ropsz le lehet takarítani, akár egyetlen törlés is elég. Mivel azonban a kerámiaüveg felület egy darabig tartja a hőt, a kifolyt étel gyorsan ráég, hiába kapcsolod ki azonnal. Ebben az esetben húzz sütőkesztyűt és amint lehet, töröld le, ami kifolyt. Ha még nagyon forró, várj egy kevesen, különben a műanyag szivacs is ráég.

 

Indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlap elektromágnes révén képzik a hőt, és kizárólag az edényt, és így a benne lévő ételt melegíti fel, magát a főzőlapot nem. Ez jó hír, ugyanis a kifolyó étel (például kifutó tej) nem tud olyan könnyen ráégni a felületre. Azonban ne felejtsd el, hogy az edény felmelegíti a főzőlap felületét, így nem olyan könnyen, de itt is rá tud égni a kifolyt étel a felületre. Azonban mivel az indukciós főzőlap is teljesen síkfelület, a takarítása rendkívül egyszerű.

 

Milyen tisztítószert válasszak? 

Nem minden tisztítószer alkalmas (minden típusú) főzőlap tisztítására. Választhatsz speciálisan főzőlaphoz gyártott tisztítószereket, melyek fő ismérve, hogy nem tartalmaznak szemcséket, súrolásra alkalmas anyagot. 

A Brilliance Üzemi zsíroldó is ilyen, mely másik előnye, hogy bivalyerős zsíroldó képességének köszönhetően számtalan helyen használhatod még a konyhában. Így nyugodtan tisztíthatod vele a főzőlapot is, ráadásul erőlködés nélkül. A Brilliance Üzemi zsíroldó barátja a kerámialapos, az indukciós és a hagyományos főzőlapnak is.

Amire még figyelj, az a dörzsölés kerülése. Se a kerámialapos, sem az indukciós főzőlap sem hálálja meg, ha súrolószerrel, dörzsis szivaccsal vagy ha fémszivaccsal karcolgatod.

 

Hogyan használjam a Brilliance® Üzemi Zsíroldót főzőlap tisztítására?

Legyen az akár kerámialapos-, INOX- vagy indukciós főzőlap

  1. Fújd rá a felületre a Brilliance® Üzemi Zsíroldót (Szuperkoncentrátumot 1:5-ben, Koncentrátumot 1:2-ben hígítva)
  2. Hagyjad hatni a tisztítószert 5-10 percig, szennyeződéstől függően.
  3. Dörzsöld át
  4. Öblítsd le
  5. Semlegesíts Brilliance® Vízkőoldóval
  6. Öblítsd le tiszta vízzel

Figyelmeztetés! Gumikesztyűt mindenféleképpen használj és a tisztítószereket gyermekektől biztonságosan elzártan tárold!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Product added successful
0