Szőnyegtípusok tisztítása miben térhetnek el?

Szőnyegtípusok tisztítása miben térhetnek el?

Alapvetően két fajta szőnyegtípus van: a szintetikus és a nem szintetikus. A perzsaszőnyeg, meg ami 80 millió forintba került, az biztos, hogy nem szintetikus. Amit meg az ember tipikusan szőnyegáruházban vásárol, biztos szintetikus. Ezen nem kell nagyon gondolkodni.

Honnan tudhatjuk, hogy egy szőnyeg milyen szálból készült? A szőnyegek hátulján általában mindig van egy címke, ami súg nekünk, miből készült az adott darab. (Ha hiányzik a címe, szakértő segíthet megállapítani, hogy szintetikus vagy nem szintetikus.)

Nem szintetikus, természetes (állati vagy növényi) szálból készült szőnyegek tisztítása

A nem szintetikus szőnyegeket általában selyemből (ilyen a perzsa szőnyeg is), különféle állati vagy növényi szálakból készítik. Ezeket csak és kizárólag olyan helyen szabad tisztíttatni, ahol tudják és ismerik, hogyan kell az ilyen kényes, finom anyagokat kezelni, milyen tisztítószereket lehet használni a takarításukhoz. Otthon ezeket a szőnyegeket nem szabad tisztítani! 

Ha profi tisztítóba visszük a nem szintetikus szőnyegeket, olyat kell választani, ami garanciát vállal arra, hogy a szőnyeg ugyanabban az állapotban, de tisztán kerül vissza. A kifejezetten drága szőnyegeket csakis olyan helyen szabad tisztíttatni, ahol értenek hozzájuk, van biztosításuk, és szerződést írunk alá a tisztítás előtt. Az állati és növényi eredetű szőnyegeknél csak így szabad eljárni.

perzsa szőnyg tisztítása

Szintetikus szálból készült szőnyegek tisztítása

Alapvetően ha nagy méretű szintetikus szőnyeget kell tisztítani, érdemesebb inkább tisztítóba vinni, vagy háztól házig szolgáltatást igénybe venni., Az otthoni tisztításnak mindig meg van az a veszélye, hogy a szőnyeg túl vizes lesz, nem szárad meg megfelelően, elkezd dohosodni és penészesedni. Azonban ha kisebb méretű a szőnyegünk, típusonként eltérhetők lehetnek az ajánlott szőnyegtisztítási praktikák.

Padlószőnyeg tisztítása

A padlószőnyegek is szintetikusak, bírják a tisztítószereket. A tisztításukhoz a legjobb a habosítós szőnyegtisztító gép (melyet kölcsönözni is lehet). Ebbe csak bele kell rakni a Brilliance Habzó Szőnyegtisztítót a megfelelő higítási arányban, amit a gép felhabosít 

Szőnyegtisztítás géppel

A szőnyegtisztító géppel nem csak gyorsan lehet dolgozni, de előnye még, hogy nem lesz nedves az egész szőnyeg. A hab gyakorlatilag kiszívja a szennyeződést a szálak közül. Miután ez megtörtént, elegendő felporszívózni a szőnyeg tetejére kiült koszt, és már tiszta is a szőnyeg. 

Ha nem szeretnénk gépet kölcsönözni, akkor még mindig fel lehet kézzel verni a habot. Egy 10 literes vödörbe öntjük a Brilliance Habzó Szőnyegtisztítót és 1:10 arányban vízzel higítjük. Ezt felhabosítjuk egy nyeles sikárkefével. Paskolgatva felvisszük a habot a szőnyegre, a végén pedig össze kell porszívózni. 

Shaggy szőnyeg tisztítása

Ez is a szintetikus kategória, viszont érdemesebb inkább tisztítóba küldeni. Az a probléma vele, hogy ha nincs egy nagyon komoly porszívónk, vagy nem tudjuk kiporolni, akkor alulról a szálak közül ki se jön a szennyeződés. Gyerekek és összemorzsolt kajamaradékok mellett hiába porszívózzuk át hetente. Gyakorlatilag egy komolyabb porszívó kell ehhez. A shaggy szőnyegeket érdemes évente kitisztíttatni, ha meg akarjuk őrizni a szőnyeg állagát. 

Rongyszőnyeg tisztítása

Egyszerűen csak menjen mosógépbe, de ugyanúgy neki lehet mennia Brilliance Habzó Szőnyegtisztítóval.

Faliszőnyeg tisztítása

A faliszőnyeggel nagyon vigyázni kell, mert lehet, hogy ha kötött, akkor a mosógépben elszíneződik. Ebben az esetben is jó tudni, hogy miből van: gyapjúszálból vagy szintetikus szálból. Ha nincs a hátulján címke, meg kell kérdezni a készítőjét. Ha nem tudjuk megkérdezni, akkor el kell vinni szakemberhez. A szakember pedig megoldja. 

Ha a faliszőnyeg állati eredetű, akkor a legkíméletesebb megoldást kellválasztani a Brilliance Habzó Szőnyegtisztígót vagy a nem habzó változatát. Ha viszont szintetikus, akkor majdnem mindegy, hogy mivel tisztítjuk, mert nem tudunk benne kárt tenni.

Lépcsőszőnyeg tisztítása

A lépcsőszőnyeg tisztítás szempontjából a padlószőnyeg kategóriába esik. Ha gumis az alja, hogy rátapadjon a lépcsőre, akkor nem lehet bedobni mosógépbe, különben elveszíti a tapadását. Ha olyan helyen van kitéve, ahol az utcai kosz bele van taposva, akkor egyesével kell sikálni, a padlószőnyeg tisztításánál említett módon. 

Csúszásgátló szőnyeg tisztítása

Ilyen lehet például a fürdőszobában is. Kifejezetten nem szabad betenni a mosógépbe, mert elveszíti a tapadását, és ezáltal a funkcióját. Inkább a kádban érdemes kiöblíteni

 

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Product added successful
0