Padló- vagy padozattisztítás?

Padló- vagy padozattisztítás?

Először is tisztázzuk, hogy mi a különbség a padló és a padozat között!

A padozat egy gyűjtő fogalom, amit a különböző burkolatok együttes megnevezésére használ a takarító szakma. A padló pedig a jól ismert fából készült járófelület, amit a padozatok közé sorolunk. De padozat készülhet műgyantából, betonból vagy akár kőből is.

Hogyan tüntesd el az olajos, zsíros szennyeződést a padozatról?

A leragadt zsíros koszt, kifolyt gép- vagy sütőolajat bármilyen padozatról rettentően utálatos és izzasztó munka eltüntetni. De csak akkor, ha nem a megfelelő eszközt és tisztítószert használod. Alapvetően különbséget kell tennünk az olajok fajtája és a padozat, illetve a helység funkciója között:

Szennyező olajok, zsírok fajtája:

 1. étolaj, (növényi vagy állati eredetű)
 2. szintetikus vagy gépolaj

Padozat anyaga:

 1. beton
 2. greslap vagy mázas kerámialap
 3. mészkő vagy márvány
 4. laminált padló
 5. műgyanta

Helyiség funkciója:

 1. melegkonyha
 2. hidegkonyha, tálaló
 3. garázs, parkoló, raktár, műhely

Az egyszerűség kedvéért érdemes a helyiség irányából megközelíteni a problémát mert az már általában meghatároz minden mást is. Természetesen egy garázsban is kiömőlhet étolaj, de lássuk be nem ez a fő csapásirány.

Zsíros padozat tisztítása melegkonyhában

Jellemzően itt az ételekhez használt zsírral olajjal fogunk találkozni és a burkolat főként greslap lesz. Erre a felületre mindenféleképpen a Brilliance Üzemi zsíroldót kell használnunk. Ezt az alábbi töménységekben érhetjük el:

 1. Szuperkoncentrátum Nagyon zsíros felületekre: 1:20-100, kevésbé zsíros felületre: 1:100-200 hígításban.
 2. Koncentrátumot Nagyon zsíros felületekre: 1:10-50, kevésbé zsíros felületre: 1:50 -100 hígításban.

Zsíros padozat tisztítása hideg- illetve tálalókonyhában

Sokszor ez a helyiség a melegkonyha mellett található mégis más tisztítószert kell használnunk mivel itt a padozaton összegyűlt szennyeződések nagyrésze vízkő! A tálalókonyhákban főként vízkő, zsír, vízkő, zsír … rétegeket találhatunk, amivel önmagában még a legerősebb vízkőoldó sem bír. Előfordulhat, hogy úgy tűnhet a tisztítószer megmarta a felületet, azonban tudnunk kell ez lehetetlen, ilyenkor rendszerint az a helyzet, hogy az eredeti színét látjuk a kőnek. Lehet, hogy oly régen fedi vékony zsíros vízkő a padozatot, hogy már nem is emlékszünk az eredeti színére. Az ide ajánlott tisztítószerünk a Brilliance Vízkőoldó és tisztítószer alábbi verziói:

 1. Szuperkoncentrátum 1:5-ben kell hígítani
 2. Koncentrátumot 1:2-ben

Zsíros padozat tisztítása garázsban, parkolóban, raktárakban, műhelyekben

Itt főként gépolajjal fogunk találkozni, amit a Brilliance Ipari Tisztítószerrel lehet maradéktalanul eltávolítani, legyen szó beton vagy műgyanta felületről.

 1. Könnyebb szennyeződéseknél: 1:20-200 hígításban. Géppel bármilyen padozat megtisztítható 1:100-200-as hígításban.
 2. Nagyon makacs szennyeződések esetében 1:5 – 10-es hígításban, elképzelhető, hogy hosszabb hatásidőt is érdemes hagyni. Utána géppel vagy kézzel átsikálni majd vízlehúzóval vagy géppel szárazolni.  

Beton tisztításáról részletesebben itt írunk!

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Product added successful
0