Otthoni mosogatás – hogyan kell helyesen?

Otthoni mosogatás – hogyan kell helyesen?

Interjú
Nagy Antallal:

 

Milyen szivaccsal mosogassunk?

Fontos kitérnünk arra, hogy a szivacsok sajnos nagyon sok bacilusnak adnak táptalajt. Tetszik, nem tetszik de alapvetően csak két higiénikus megoldás létezik, ami nem pazarló és fenntartható egy háztartás számára. Ezeket viccesen nevezhetnénk “szivacs szabályok”-nak is.

  1. Amennyiben lehetséges mosogatókefét kell használni szivacs helyett. Ezt ugyan úgy mint a fogkefét két mosogatás között állítva tárolni, ettől megszárad és kevésbé telepednek meg benne a bacik. Időnként érdemes vízforralóban vizet forralni és forró vízben áztatni, amíg kihűl a víz. Így sokáig lehet higiénikusan használni a mosogatókefét.
  2. Ennek ellenére, ha valaki nagyon ragaszkodik a szivacshoz, akkor két dolgot tehet:
    • Sűrűn kell cserélni a szivacsot (ez a pazarló megoldás, hiába, olcsó szivacsnak fertőző a leve)
    • Jobb minőségű szivacsot használni, ami a mosógépben kimosható, akár többször is. Ezt meg is kell tenni időnként. Ez a drágábbik, nagy alakú, nagyobb lyukak is vannak rajta. Innen ismerhető fel. Minél olcsóbb a szivacs, annál sűrűbben kell cserélni…

Ehhez még hozzá tartozik, hogy amennyiben biztosra szeretnénk menni, és tudni, hogy a szivacs vagy kefe ne fertőzzön, akkor érdemes a Brilliance Fertőtlenítős mosogató- és tisztítószert használni. Végre ez egy olyan termét, ami nagyon hasonlít a szokásos mosogatószerekhez képest. Jól habzik, nem szárítja a kezet, a legmodernebb összetételének köszönhetően, leöblíthető maradék nélkül a felületről, tehát nem mérgezzük vele a családot, de erről ide kattintva bővebben lehet olvasni.

Forró vízben vagy kéz meleg, netán hideg vízben mosogassunk?

Egyértelműen kéz meleg vízben kell mosogatni.

Folyóvízben vagy a medencében áztatva?

Ízlés kérdése hogyan: ha pár dolgot akarok elmosogatni, akkor folyóvízben simán jó, ha viszont ott volt az egész család meg még a szomszédok is, akkor viszont felengedném és úgy mosogatnék, amennyiben nincsen mosogatógép. Belerakja az ember a poharakat a vízbe – érdemes különválasztani az evőeszközöket, tányérokat és poharakat (először a poharakat mosogassuk, aztán az evőeszközöket, aztán a tányérokat) – és ha koszos a víz, le kell engedni. Elment a habzása, nem habzik, akkor érdemes leengedni, nem szabad hozzáadni még több mosogatószert. Tiszta vízben érdemes a mosogatószert behígítani.

Az öblítés állóvízben vagy folyóvízben történjen?

Szerintem az otthoni körülmények a folyóvizes öblítést teszik lehetővé. Elmosogatjuk a szennyest és benne hagyjuk a vízben, amikor ezzel készen vagyunk leengedjük a vizet és tiszta folyó vízzel öblítünk. Ez után lehet újabb mosogatószert behígítani és folytatni a mosogatást, jöhetnek a tányérok, evőeszközök stb. Azonban mindenféleképpen szükséges öblíteni. Találkoztam olyannal is, hogy mosogatás után öblítés nélkül eltörölgették a tányérokat. Ezt nem szabad, ez egy rossz szokás.

Ami nagyon fontos, hogy a tiszta vizes öblítés után csepegtetve kell szárítani, nem szabad törölgetni. El kell felejteni a törölgetést, mert ezzel mindenféle szöszmöszt meg koszt végigtörölgetünk a tiszta tányéron.

Milyen tisztítószereket ajánlasz és miért?

Brilliance Fertőtlenítős- Mosogató és Tisztítószer, erre már kitértem, ezért nem feszegetem tovább, de még szóba jöhet a Brilliance Mosogatószer Szuperkoncentrátum és a Brilliance Kézkímélő Mosogatószer Szuperkoncentrátum is.

Ne és miért? Na… ha már így szóba került a szuperkoncentrátum, pár mondat erejéig kitérnék arra, hogy miért is jó a szuperkoncentrátum:

Nagyon fontos, hogy környezetbarát, mivel az a jó csomagolás, ami le sem lett gyártva.

A szuperkoncentrátum ezért jó, mert egy flakont legalább 3 hónapig tudunk használni, nem egy hét alatt használunk el egy flakon fél literes mosogatószert, aztán kidobjuk a kukába. Szuperkoncentrátumaink sokszor 6x töményebbek a boltban vásárolt polcdíjjal és reklámokkal felduzzasztott árú termékeknél. Számokban ez így néz ki: 300g műanyag kontra 50g. Hiszen, amennyiben kevesebb a felületaktív anyag tartalom többet fogunk használni, többet fogunk a vízbe nyomni mert nem habzik, nem oldja a zsírt…brrrr.

Tehát amennyiben Szuperkoncentrátumot használunk, sokkal kevesebb műanyagot fogunk felhasználni. Ráadásul csökkenthetjük a CO2 kibocsátást is, mivel nem a híg tisztítószert, azaz a vizet furikázzák raktárról raktárra, majd a boltba”

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0