Ezüst tisztítása az érméktől kezdve kedvenc ékszereiden át a családi étkészletig

Ezüst tisztítása az érméktől kezdve kedvenc ékszereiden át a családi étkészletig

Szeretnéd eltüntetni kedvence ezüst tárgyaid felszínéről a feketeséget? Méghozzá úgy, hogy nem okozol sérülést vele és a végeredmény csodásan fénylő legyen?

Akkor szerezz be speciális ezüst tisztító folyadékotDe hogyan használd? Mielőtt erről szó lenne, beszéljünk kicsit az ezüst “rozsdájáról”.

Miért feketedik az ezüst és hogyan előzhető meg?

A rozsdásodáshoz hasonlítható kémiai folyamat játszódik le az ezüst esetében, itt csupán oxigén helyett a színváltozás okozója a kén. Ahogy a vas esetében vas-oxid, az ezüst esetében úgynevezett ezüst-szulfid keletkezik.

De hol találkozhat ezüst érménk vagy ezüst ékszerünk kénnel?

Sajnos csupán a levegővel érintkezve is feketedni kezdenek ezüst tárgyaink, ugyanis az autók kipufogója serényen pöfékeli a kén-dioxidot. 

Rengeteg krém és egyéb kozmetikai termék is tartalmaz ként, mellyel érintkezve ezüstláncunk hamar fekete színt ölt. Sok esetben bőrünk savasságától és izzadtságától is elindul az ezüst-szulfid képződés.

Számos termálvíz összetevője a kén – innen az oly jellegzetes, záptojás szag a fürdőkben – ami pillanatok alatt szinte koromfeketére színezi ezüst ékszereinket. 

Az ezüst feketedése speciális bevonattal előzhető meg, például ródiummal, aranyozással. Ezt a munkát ékszerészek vagy ötvös művészek szívesen elvégzik neked. 

Hogyan és mivel tisztítsam meg befeketedett ezüst tárgyaimat?

A makulátlan és biztos végeredmény érdekében szerezz be kifejezetten ezüstítításra való folyadékot, vagy ezüsttisztító kendőt. Termékeink között 200 ml-es és 1 literes kiszerelésben is megtalálod a Brilliance Ezüsttisztító folyadékot.

Ezüst tisztítás menete: 

  1. Kisebb tárgyak részére (ékszerek, ezüstérmék) készíts fürdőt egy olyan edényben, amit étkezésre nem használsz. Ennek anyaga semmiképpen se legyen alumínium vagy nemesacél. 
  2. A tisztítandó tárgyakat rövid időre merítsd a folyadékba.
  3. Ezután vedd ki és egy puha ronggyal töröld szárazra

Nagyobb tárgyakat a folyadékba mártott ronggyal törölj át. 

Minden esetben használj kesztyűt! Fontos, hogy új ezüstre, nemesacélra, drágakőre, korállra, gyöngyre és gyöngyházra ne használd!

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Product added successful
0