Az alkoholos kézfertőtlenítők szárítják a kézbőrt?

Az alkoholos kézfertőtlenítők szárítják a kézbőrt?

Ez egy kicsit nehéz kérdés, elmondom miért. Az emberek különböző egészségi állapotban vannak, és ez a bőrükön is látszik. Vannak betegségek, amik a bőrön jelentkeznek, és lehet, hogy egy teljesen más dolog áll a háttérben – pl. az emésztést kellene rendbe rakni. Mondjuk ekcéma jelenik meg, ami azonban különböző betegségeknek az előjele lehet. Tehát, akinek amúgy is probléma van a bőrével, azt kezelnie kell és valószínűleg nem egy kézfertőtlenítő fog rontani az állapotán.

Ha valakinek teljesen egészséges a bőre, akkor is hatással van rá az időjárás. Magyarországon számolni kell azzal, hogy az év felében a levegő rendkívül száraz (ezt hívjuk szakszóval légköri aszálynak). Ez azt jelenti, hogy amikor harmatpont alá esik a hőmérséklet, akkor csökken a páratartalom. Magyarul túl hideg van ahhoz, hogy a víz elpárologjon, ehelyett harmat vagy dér formájában kicsapódik.Jelen sorok írásakor folyamatosan esik az eső, de a páratartalom 40% körüli. Erről azt kell tudni, hogy 40-60% között egészséges a páratartalom, alatta és fölötte már különböző problémák tapasztalhatók. Amennyiben túl párás egy helyiség, akkor ott a penészgomba jelenik meg, ha pedig túl száraz a levegő, akkor a bőrünk is száraz lesz. Nem feltétlenül az a megoldás, hogy agyon krémezzük magunkat, mert ez nem segít. 

Aszályos időszakban (ami október-november táján kezdődik, és tavaszig így is marad) mindenkinek sokkal érzékenyebb a bőre, mert légkondicionált autóban utazunk, szellőztetett irodában dolgozunk, amiknek a páratartalma ebben az időszakban nem feltétlenül éri el a 40%-ot. Ez egy összetett probléma, és akkor még nem beszéltünk az alkoholos kézfertőtlenítőről.

Ezért nem ajánlom, hogy vakon válasszunk kézfertőtlenítőt a boltban

Sokan olyan kézfertőtlenítő keveréket használnak, amiben glicerin és alkohol van, de ez nem feltétlenül elegendő. Mi az At Hand-be keverünk borsmenta illóolajat is, ami nyugtatja a bőrt. Mi ezt már 10 éve kifejlesztettük, nem sebtében kellett összedobni, és nem az volt az egyetlen kritérium, hogy átmenjen a virucid hatásvizsgálaton. Azért is teszteltük, hogy lehetőleg ne szárítsa a kezet, hanem ellenkezőleg inkább puhítsa azt.

Van egy kolléga, aki folyamatosan állítgatta a gépet, ami az At Hand-et tölti – két napig ázott a keze az At Hand-ben, mert nem tudta beállítani, szerelni kellett két napon keresztül. Utána mentem el hozzá, és mondta, hogy nagyon jó, mert gyakorlatilag nem marta szét a kezét, pedig két napja benne ázik.

Lehet olyan alkoholos kézfertőtlenítőt csinálni, ami nem viseli meg, nem csípi szét annyira a kezet, de nekünk ebben tíz év gyakorlati tapasztalatunk van. Sokan most a covid miatt dobták össze a saját terméküket, ezelőtt pedig más területre gyártottak (pl. ablaktisztítót). Vagy teljesen mással foglalkoztak, csak most sebtében legyártottak egy kézfertőtlenítőt. 

Talán éppen ezért jelenleg káosz van a kézfertőtlenítő piacon. Bemegy az ember a boltba, nyolcvanmillió féle, mindenféle megtévesztő szimbólummal talál kézfertőtlenítőt, és teljesen tanácstalan ezekkel kapcsolatban. Kipróbál két-háromfélét, szétmarja a kezét, taknyos, ragacsos, büdös, és azt mondja, hogy na jó, én ezt inkább elkerülöm. “Nem akarok kezet fertőtleníteni!” 

Ez olyan, mintha több tíz évnyi munkát belefektetve csinálnánk egy zamatos, exkluzív bort, ami a kutyának sem kell. Aztán egyszer csak valamiért elkezd fellendülni a borpiac, mindenki összedob mindenféle lőrét, persze különösebb szakértelem és tapasztalat nélkül. Csak  ráírom, hogy Tokaj és már viszik is mint a cukrot. Van is erre egy helyi gunyoros mondás: “Szerencsi napfényből (utal a szerencsi cukorgyárra) és a Bodrog vizéből készült”. Tehát nő a cég forgalma, de egy idő után az emberek rájönnek, hogy a bor nem finom. Nyilvánvaló, hogy egy vacak terméket nem lehet örökké a címkéjével eladni. Aztán persze nagyon sok munkával lehet csak visszaállítani az adott piac renoméját. Ez az, ami a fertőtlenítők terén is lejátszódott.

Így használd helyesen a kézfertőtlenítőt

Ez a piac is előbb-utóbb le fog tisztulni, de mire ez bekövetkezik a kutya se akar kézfertőtlenítőt vásárolni. Sokáig reménykedtem abban, hogy meg tudjuk változtatni az emberek hozzáállását a kézfertőtlenítéshez. 

Mivel mi gyártjuk az At Handet, én évek óta használom, a covidtól függetlenül is, de nem eszetlenül. Nem mosok vele napi 20-szor kezet, mert semmi értelme nincs. Ma, a vírusos időszakban egy 5-6 kézfertőtlenítéssel el van az ember naponta. Ha valaki készpénzzel foglalkozik, időnként fertőtleníti a kezét – főleg mielőtt elmegy enni. Ha én lemegyek a boltba és készpénzzel fizetek, kijövök és befújom a kezem. 

A készpénz egy potenciális fertőzésforrás. 

Tömegközlekedés után, étteremben mielőtt eszem, befújom a kezem. Erdőben kiránduláskor, evés előtt szintén. Alapvetően nem vagyok híve a minden percben mossunk kezet őrületnek, de vannak pillanatok, amikor szükséges. Hazaérkezéskor például elég egy szappanos kézmosás, az At Hand akkor kell, amikor nincs erre lehetőség.

Milyen szappannal mossunk kezet?

Az sem mindegy, hogy milyen szappannal mosunk kezet. A kéz bőre sok mindennek ki van téve, mert nagyon rossz felületaktív anyagokból készítenek szappanokat – amik igazából nem is szappanok. A legjobb, ha az ember fog egy valódi szappant, ami valamilyen növényi olajból készült, és ezzel mos kezet. Ez a legjobb, legegészségesebb, mivel a szappant a szervezet felismeri (a szervezetben is van szappan). Nagy problémája nem lesz belőle senkinek. Ide kattintva megnézheted én mit használok.

Összefoglalva: ha valakinek egészségügyi problémája van, és ez a bőrén jelentkezik, akkor ne várja el, hogy a kézfertőtlenítő ne súlyosbítsa ezt az állapotot. Akkor inkább húzzunk kesztyűt és ne fogjunk kezet senkivel.

Miért alakul ki a légköri aszály?

A mai rossz mezőgazdaság a Kárpát medencében nagyon nagy károkat okozott. A hagyományos vízgazdálkodás régóta nem működik, ez elkezdődött már a nagy folyóink szabályozásával. A víz ezért gyorsan elhagyja országunkat. A tengerektől a pára nem jut el ide, mivel a Kárpátok megfogja azt. Ezért nekünk kellene egy párásabb mikroklímát kialakítani az országon belül. Tehát a megoldás az lenne, hogy fogjuk fel nagy kiterjedésű tórendszerekben az országba befolyó vizeket. A százezer tó országának kéne lennünk, lépten-nyomon tavakra lenne szükség, amik folyamatosan párolognak és párásítanak, illetve sok sok erdőre lenne még szükség, mindenhova fát kellene ültetni. A faültetésről itt lehet többet megtudni, mert vannak ez ügyben már nagyon jó kezdeményezések.

Így az emberek egészségesebbek lesznek, illetve a növényeket sem kell locsolni. Sajnos amíg ez nincs megvalósítva, addig légköri aszály lesz, és számolni kell azzal, hogy télen ki fog száradni a bőrünk.

Kézfertőtlenítés és kézmosás ide vagy oda, ezzel nem fogunk tudni mit kezdeni. Nem csak a kéz, hanem az arcbőr is ki fog száradni. Onnan lehet felismerni, hogy a páratartalom túl alacsony, hogy az arcbőr elkezd húzódni. És ilyenkor lehet lépéseket tenni. Párásítani otthon vagy irodában például. A megfelelő mikroklímát ki kell alakítani. 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0