Valóban a kézfertőtlenítő szárítja ki a bőrt?

Valóban a kézfertőtlenítő szárítja ki a bőrt?

Folyamatos probléma az, főleg a téli és tavaszi hónapokban, hogy kezünk könnyen kiszárad – mostanában pedig, mikor fokozott figyelmet fordítunk a rendszeres kézmosásra és kézfertőtlenítésre, erre a problémára nagyobb figyelem szegeződik. A kozmetikaipar is folyamatosan dolgozik azon, hogy ezt kezelje, de hidratáló krémekkel ezt önmagában nem lehet megoldani. 

Mik tehát a kéz kiszáradásának okai, van-e hozzá köze a kézfertőtlenítőnek, és mégis hogyan lehet tartósan hosszú távon kezelni a kiszáradó bőr problémáját? Nagy Antallal beszélgettünk erről.

Interjú
Nagy Antallal:

Mit tudsz mondani a kéz kiszáradásának okairól? Tényleg a kézfertőtlenítők okozzák ezt mostanában?

Ez egy egyszerűnek tűnő kérdés, ám annál sokkal összetettebb. Lássuk, most egy olyan időszakban vagyunk, amikor a páratartalom nagyon alacsony. Két hónapja nem esett eső, csak a múlt héten esett egy kicsit, de gyakorlatilag általában ilyenkor a páratartalom a fűtött lakásokban 20-30% környékén található, ami nagyon alacsony. A munkahelyen is ugyan ez a helyzet, de nyáron sem rózsásabb a helyzet, hiszen akkor pedig egyre több helyen használunk légkondicionálót. Autó, tömegközlekedés, iroda, otthon, szóval belátható, hogy bőrünk nedvességtartalma folyamatos támadás alatt nyög.

A 20-30% páratartalom már-már sivatagosnak mondható. Nekünk van párásítónk a házban, és nagyon nagy küzdelem 40%-ra felvinni a téli és tavaszi időszakban.

Amit tudni kell erről, hogy a normális páratartalom 40-60% között van. Sem alatta, sem fölötte nem annyira egészséges. Ez közvetlenül kihatással van a bőrre, így a kézbőrre is. Ebben az időszakban ez csalóka, mivel nyáron jobban érzi az ember a szomjúságot, és talán jobban is észben tartja, hogy vizet kellene inni és pótolni a nedvességet. De ilyenkor tavasszal nem annyira van ezen a figyelem.

Gyakorlatilag azt tudom mindenkinek javasolni, hogy igyon folyamatosan elegendő vizet, és ez biztos fog a bőre hidratáltságán javítani.

 

Tehát a bőr kiszáradását nagyrészt a levegő páratartalma okozza?

Nem teljesen.  Modern társadalmunkban a tömeges elhízás miatt tévesen a zsírfogyasztás csökkentése mellett táplálkozunk, hiszen úgy gondoljuk, hogy a zsír hizlal. Az a helyzet, hogy a zsír önmagában nem feltétlenül hizlal. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy eszeveszett zsírfogyasztásba kellene kezdeni, de a táplálkozásunk 10%-ának olyan zsírnak kellene kitennie, ami esszenciális zsírsavakat tartalmaz: omega 3, 6, 9. Ezekre kell koncentrálni. Kellene a lenmag olajat, dió olajat és az olíva olajat keverve fogyasztani, ezek elegendőek az esszenciális zsírsavak beviteléhez, de nekem még van két kedvencem a mákolaj és a tökmagolaj. Érdemes ezeknek utána olvasni. Egy ismerősöm mesélte, hogy egyszer nem figyelt és a 40 napos böjtöt 50 napig folytatta és az addig soha ki nem száradó bőre nagyon kiszáradt és húzódott.

Általában a kézfertőtlenítők huzamosabb használata száríthatja a bőrt. Azonban bőrtípustól, illetve attól, hogy mennyi zsírt és vizet fogyasztunk függ, hogy kinek mennyire hajlamos kiszáradni a keze, illetve ez azon is múlik, hogy éppen tél van vagy nyár, mennyit tartózkodunk fűtött vagy légkondicionált helységekben.

 

A kézfertőtlenítő mennyire fokozza a bőr kiszáradását?

Mi több mint 10 éve gyártjuk az At Hand-et (ejtsd: et hend, jelentése: kéznél) és volt időnk kikísérletezni, hogy a lehető legkevésbé legyen szárító hatása, még huzamosabb használat mellett is. A cégben és az ismeretségemben mindenki használja az At Hand-et naponta többször is és csupán egy valaki panaszkodott kézszáradásra, ami minimum 100 az 1-hez arány. Végül is az Ő inspirálására készítjük ezt az interjút. Hiszen nekünk válaszokat kell adnunk vevőink, felhasználóink feltett és talán sokszor fel sem tett kérdéseire.

“Nekem bevált, kíméli a bőrömet, nem érzem, hogy szárítaná és számomra kellemes illata van.

S remélem öli a vírusokat is 😉 – a 70%-os alkohol tartalom miatt kéne, hogy Virucid hatása legyen. Központi állásfoglalás és labor háttér nélkül ezt max. elhinni tudom.”

Miklós – 2020.05.01.

Szerintem megfizethető termék, garanciális termelői háttér áll rendelkezésre. Ez a termék lett intézményünk egyetlen jó megoldása.

Zoltán – 2020.05.04.

Összefoglalva, ezért is gondoltam, hogy megírom ezt a cikket, hiszen nem önmagában a kézfertőtlenítő szárítja ki a kézbőrt. Itt természetesen nem a felelősséget szeretném elhárítani, de az a helyzet, hogy ez egy többtényezős dolog és nem lehet egy tényt kiragadni belőle, hiszen hibás következtetésre fogunk jutni.

A mi kézfertőtlenítőnket több, mint tíz éve forgalmazzuk. Volt időnk kikísérletezni, hogy a lehető legkevésbé szárítsa ki a bőrt. De amúgy is mindig lesz olyan, akinek száraz típusú a bőre. Tehát amennyiben ő egy másik kézfertőtlenítővel fog kezet fertőtleníteni az is ki fogja szárítani a kezét. Azt gondolom, hogy ha valaki napi 10-20-szor fertőtlenít kezet, akkor kézkrémmel lehet ezt pillanatnyilag orvosolni. Hosszabb távon az olíva szappanunkkal is nagyon jó eredményeket tudunk elérni.

 

Mi a helyzet a hidratáló kézkrémekkel, testápolókkal?

Amikor megismerkedtem a feleségemmel, és összeköltöztünk, akkor ő nagyon krémezte magát, az egész testét. Mondtam neki, hogy ez nem feltétlenül annyira egészséges, mert egyszer olvastam egy cikket, hogy bőrön át több méreganyag szívódik fel, mint a bélrendszeren keresztül. Valaki azt állította, hogy egészségesebb a mai krémeket megenni, mint a bőrünkre kenni. Természetesen ez biztosan nem igaz minden krémre – de meg kell nézni az összetevőket, hogy miket tartalmaznak, és ezzel kapcsolatban nagyon kritikusnak kell lenni. Na most az a helyzet, hogy a kozmetikaipar által gyártott krémekre nem szeretnék kitérni, ebben a témában sok könyv jelent már meg. A lényeg, hogy léteznek teljesen natúr készítmények is, amik nem szintetikus alapanyagokból állnak és illóolajjal vannak illatosítva, ha egyáltalán illatosak.

Viszont nem szeretnék eltérni a témától, amiről inkább szeretnék beszélni az a mi olíva szappanunk, hiszen amikor a feleségem elkezdte használni, rövid időn belül, 90%-ban nem kenegette magát mindenféle krémekkel, hiszen már nem volt száraz a bőre.

 

Miért olyan hatásos az Olívaszappan?

Az olíva szappanunk egy nagyon jó minőségű extra szűz olívaolaj keverékből készül. Az extra szűz azt jelenti, hogy leszedik a bogyót, és nyolc órán belül ki kell préselni, hogy a tejsavas erjedés ne induljon be.  A savtartalmát is nézik az olajnak. Tehát nyolc órán belül le kell préselni olyan présben, ami nem melegszik fel 30 fok fölé. A préssel az a baj általában, hogy a súrlódás hőt termel. A magas hőmérséklet oxidálja az olajban lévő értékes vitaminokat, amire nagy szüksége van a bőrnek. Tehát mi is ezt az alapelvet követve készítjük el az olíva szappant.

Az elkészítés során nem megy 30 fok fölé a szappan hőmérséklete. Ezért nagyon hosszú ideig, legalább tíz napig készül az olíva szappanunk. Ez egy kézműves dolog, bár ipari tisztítószereket gyártunk, viszont ezzel azért is foglalkoztam, mert szerettem volna a családomnak egy olyan szappant, amivel bátran lehet mosakodni. A cél érdekében nagyon sokféle olajat kipróbáltam, olívaolajból is, és csak ez az extra szűz és nagyon jó minőségű olívaolaj hozta azt az eredményt, ami miatt egyáltalán nekiálltam a fejlesztésnek, majd a gyártásnak.

Amennyiben valaki ezt elkezdi kézmosásra, fürdésre használni (vagy a férfiak akár hajmosásra is), akkor gyakorlatilag a krémek nagyrésze szükségtelenné válik, hiszen a bőr hidratált lesz, és a benne lévő esszenciális (a szervezet által elő nem állítható, de nagyon fontos) anyagok szinte változatlan formában fel tudnak szívódni.

Az alábbi zsírsavakat tartalmazza az extra szűz olíva olaj:

Telített zsírsavak:

 • Palmitinsav 7,5 – 20 %
 • Sztearinsav 0,5-5 %
 • Arachidinsav <0,8%
 • Behénsav <0,3%
 • Mirisztinsav: <0,1%
 • Lignocerinsav <1,0%

Egyszeresen telítetlen zsírsavak:

 • Olajsav: 55,0–83,0%
 • Palmitoleinsav (Palmitolajsav):  0,3–3,5%

Többszörösen telítetlen zsírsavak:

 • Linolsav (ω-6):  3,5–21,0%
 • Linolénsav (ω-3): <1,5%

Az olívaolaj további alkotóelemei (1-4%):

 • Antioxidánsok  – K vitamin, E vitamin (tokoferolok), polifenolok, karotinoidok
 • Fitoszterinek
 • Lecitin
 • Szkvalén 
 • Íz-, aroma- és színanyagok
 • Oleokantal – (új felfedezés) gyulladáscsökkentő hatás

Ezek közül is a telítettlen zsírsavak azok, amik nagyon fontosak a szervezetnek.

Szeretnék gratulálni az natúr olívaolajos folyékony szappanhoz! Arcmosásra használom, egyszerűen elképesztő a hatása! Használtam már nagyon sok drágábbnál drágább biokozmetikumot, olívaszappant stb., de ilyen magas minőséggel még nem találkoztam. Nagyon elégedett vagyok a termékkel! Külön öröm, hogy magyar termékről van szó!

Kerecsényi Rita

Egyszer Cipruson kaptam eredeti kézműves olívaszappant. Az eredeti oliva olajos szappan érdekes illatú és finom védőréteggel vonja be a bőrt, szokatlan, összehasonlíthatatlan élmény. Bőrkímélő és védő egészséges és ekcémás bőr esetében is a környezet ártó hatásaival szemben. Semmilyen más kereskedelmi terméknél ezt nem tapasztaltam, csak ennél. Illatában, hatásában természetes azonos és egyértelműen érezhető benne az eredeti extraszűz olivaolaj. Egyszerűen szuper! Köszönöm ezt a rendkívüli magas minőséget!

Goldschmied Annamária

Össze tudnád foglalni, mi szárítja a kézbőrt?

Tehát, ha valaki nem nézi, hogy fűtött és e miatt száraz levegőn tartózkodik egész nap és száraz a bőre, nem nézi azt sem, hogy nem fogyaszt elég vizet és jó minőségű zsírokat, és nem veszi figyelembe, hogy milyen szappannal mos kezet (lehet, hogy olyannal, amit egy nagy márka forgalmaz, de olyan felületaktív anyagok vannak benne, amik inkább mosogatásra valók), akkor nem lehet kijelenteni, hogy a kézfertőtlenítő szárította ki a kezét. Hiszen a fenti felsorolásból látható, hogy a bőr számtalan támadásnak van kitéve, aminek az eredménye az, hogy száraz lesz a bőre.

Viszont, ha egy kicsit jobban odafigyelünk a hidratáltságra, olaj és vízfogyasztás és arra, hogy mivel mosunk kezet, akkor elég kicsi az esélye, hogy ki fog száradni a bőrünk, hiszen bőrünk „raktárai” fel lesznek töltve elegendő nedvességgel, vitaminnal zsírral, hogy ellenálló legyen.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0