Hogyan és mivel fertőtlenítsünk az edzőteremben?

Hogyan és mivel fertőtlenítsünk az edzőteremben?

A május 4-i rendelet értelmében újra elkezdhetnek kinyitni az edzőtermek Magyarországon, ám szigorú szabályokat kell betartani mind az üzemeltetésnek, mind a kondizni vágyóknak mindannyiuk egészségének megőrzése érdekében. Az első és legfontosabb a folyamatos fertőtlenítés. Miért fontos és mivel fertőtlenítsünk az edzőtermekben, a saját és mások egészségének védelme érdekében?

 

Ezért fontos a folyamatos fertőtlenítés az edzőtermekben

A konditermek hagyományos esetében, nem járvány helyzetben is a fertőzések (gombák, baktériumok, vírusok) melegágyai lehetnek nem megfelelő takarítás és fertőtlenítés mellett. A koronavírus ráadásul cseppfertőzéssel terjed – és az izzadság is ugyanúgy fertőzhet, mint a nyál vagy a tüsszentés.

Az edzőtermek bezárására – sok más létesítménnyel egyetemben – nem volt kötelező de sokan úgy gondolták jobb az óvatosság, így a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozás alapján az edzéseket szabad ég alatt kinn a természetben végezték, azonban mostanában kezdenek visszatérni a szokásos kerékvágásba, bár  érdemes figyelni egy-két dologra, mivel a vírus a sűrűn, sok ember által látogatott helyeken terjed a lehető legkönnyebben. A gyakran megérintett tárgyak (mint a kilincsek vagy a konditeremben lévő súlyzók, gépek) is fertőzhetnek a gyakori fertőtlenítés elmaradása esetén, illetve ha valaki elfeledkezik a kézmosásról és fertőtlenítésről. Elég egy apró hiba, és akár több tíz ember is megfertőződhet pillanatok alatt.

Ezért nagyon fontos, hogy a sportolni kívánók számára biztosítani kell valamilyen fertőtlenítőszert, mint például a Brilliance® Alkoholos Fertőtlenítő, hogy az adott eszköz használata előtt és után gyorsan lehessen fertőtleníteni azokat. Ez a fertőtlenítőszer alkalmazható baktériumok, gombák és számos vírus ellen is és használat után maradék nélkül elpárolog a felületről, így elkerülhető, hogy méreganyagok szívódjanak fel szerevezetünkbe.

 

Ezek a szabályok vonatkoznak az újranyitó edzőtermekre

Az edzőtermek újranyitásának feltételeiről nincs egységes rendelkezés, ám vannak alapvető szabályok, amiket be kell tartani mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében:

  • korlátozott nyitvatartás,
  • korlátozott létszámú beengedés (melyet megkönnyíthethet az előzetes időpontfoglalás és az előre meghatározott edzésidő),
  • belépéskor kézmosás, kézfertőtlenítés, a mi ajánlatunk az At Hand alkoholos kézfertőtlenítő
  • edzőkesztyű használata,
  • a gépek folyamatos fertőtlenítése a sportolók által is, Brilliance® Alkoholos Fertőtlenítő
  • egymástól való másfél-két méteres távolságtartás,
  • egyéni sportolás (tehát a csoportos órákat egyelőre érdemes hanyagolni),
  • saját törölköző használat a teremben, gépeken (ami egyébként is kötelező lenne, csak erről sajnos sokan hajlamosak elfeledkezni, azonban ez most életbevágó).

A gépek és kezünk szükséges fertőtlenítését az edzőtermek fertőtlenítőszerek kihelyezésével könnyíthetik meg.

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0