A vevő kérdez: A hipó az jó vagy rossz?

A vevő kérdez: A hipó az jó vagy rossz?

Amennyiben a hipót illetve a belőle felszabaduló klórt betiltanák újra olyan problémákkal kellene szembenéznie az emberiségnek mint a kolera.

A válasz azonban ennél árnyaltabb, ássunk a mélyére! A boltban kapható fekete flakonos hipóra, ha az van ráírva, hogy fehérítő akkor nincsen garantált fertőtlenítő hatásuk. Az igazság, hogy valóban ezeket a termékeket nem indították el a most már (2019. január 1.-óta) kötelező költséges engedélyezési eljáráson.

Ez hogyan lehet? Mi ennek az oka?

Ennek főként két oka van:

  1. A háztartási hipó olyan olcsó, hogy nem fér bele a 20-30 millió Ft-os engedélyezési költség.
  2. A forgalma nem fog visszaesni mivel az emberek mit sem tudnak erről az engedélyezésről és nekik elég, ha fekete flakonban elérhető a rég megszokott hipó.

Tehát ha jól értem nem garantált a hatása a fekete flakonos hipónak vagy ugyanolyan jó a hatása csak az van ráírva, hogy fehérítő?

Igen is meg nem is. A hatása ugyan az, de eddig sem volt sok hatása a háztartási hipónak, csak eddig sokkal megengedőbb volt az engedélyezése. De ez előtt sem volt tartósnak mondható fertőtlenítő hatása, hiszen már nagyon fel van higítva és nem nagyon fér bele az árába a stabilizálás. Ez abból ered, hogy a nátrium hipoklorit nagyon instabil vegyület és bomlik mindenre, hőre, fényre, koncentrációra, fémekre, szennyeződésekre… tehát a hipó folyamatosan veszti el hatását, mivel az aktív klór felszabadul belőle. Valójában ez okozza a fertőtlenítő hatását is. Alapvetően nagyon jó fertőtlenítő, hiszen nem nagyon tud rezisztencia kialakulni vele szemben. A klór minden kórokozót szétroncsol azáltal, hogy nagyon erős oxidálószer. Tehát az egyik oldalról nagyon jó fertőtlenítőszer a másikról oldalról viszont nagy odafigyelést igényel a tárolása és a gyártása is, hogy az mondjuk 3-6 hónapig megőrizze hatását. A háztartási hipók sokszor 1-2 hónapig hatásosak a gyártástól számítva. Amennyiben belevesszük, hogy mennyi időt tölt el a kereskedelmi láncban ez az 1-2 hónap nem valami sok. Ezért jól látod nem garantált a hatása.

Akkor most mit tehetek ha szeretnék fertőtleníteni otthon vagy egy üzemi konyhában, élelmiszer iparban?

Minden olyan fertőtlenítő jó lehet, aminek van hatályos engedélye fertőtlenítésre 2-es terméktípusokban (olyan felületen, ami nem érintkezik élelmiszerrel vagy takarmánnyal. Pl padló, fal,… stb.) és 4-es terméktípusban (olyan felületen, ami érintkezik élelmiszerrel vagy takarmánnyal. Pl.: tálaló, asztal, etető,… stb.).

Plédául a Brilliance® Klóros tisztítószer Szuperkoncentrátum egy ilyen fertőtlenítőszer, ami rendelkezik ezekkel az engedélyekkel és stabilizált nátrium-hipókloritot tartalmaz. Azonban nagyon oda kell figyelni a tárolásra, mint minden ilyen fertőtlenítőszer esetében. Amennyiben megoldható 5 és 20 oC között kell tárolni, ellenkező esetben drasztikusan csökken az eltarthatósága, azaz sokkal gyorsabban elkezd bomlani, ami egy láncreakciót indít el, mivel sav keletkezik a klór felszabadulásával és mind a hő, mind a savas kémhatás beindítja a még több bomlást, ami még több bomlást indít el…, így nagyon gyorsan csökkenhet a fertőtlenítőszer hatása, minél magasabb a hőmérséklet ez annál inkább így lesz.

Tehát a háztartásokban és üzemi körülmények között is alkalmazható hipó tartalmú fertőtlenítőszer, otthon az lehet a hátránya, hogy nagyon sokan nem szeretik a szagát és gondoskodni kell, hogy gyermek ne férhessen hozzá, mert maró hatású, bár ez minden tisztítószerrel így van, de mégsem mindegy mennyire veszélyes egy készítmény, amit otthon használunk.

A háztartásokba éppen ezért inkább az ennél sokkal könnyebben kezelhető és sokkal barátságosabb tisztító és fertőtlenítőszert tudom ajánlani: Brilliance® Fertőtlenítős mosogató és tisztítószert. Ezzel és a Brilliance® Alkoholos tisztítószerrel minden fertőtlenítés megoldható a háztartásokban.

Értem, visszatérve egy kicsit a Brilliance® Klóros tisztítószer Szuperkoncentrátumra: Akkor az üzemi és ipari területeken ez a legjobb fertőtlenítőszer? Nem is lehet ezzel helyettesíteni?

Igen ez egy nagyon jó tisztító és fertőtlenítőszer. Helyettesíteni lehet is meg nem is. Ha gyors és teljes spektrumú hatást szeretnénk, jó áron akkor ehhez hasonlót nagyon nehéz találni. Például egy közösségi WC-t, konyha padlóját, egy húsüzem falait, gépeit akár habosítással is nagyon könnyen lehet fertőtleníteni. Baktericid és fungicid hatása teljeskörű azaz a nagyon nehezen megoldható feketepenész spórájával is elbánik ugyan úgy mint az élesztővel vagy akármelyik baktériummal.

Termék neve Ár
Brilliance Klóros tisztítószer szuperkoncentrátum 5l 8 945 Ft (7 043 Ft+áfa)
Brilliance Klóros tisztítószer szuperkoncentrátum 20l 31 045 Ft (24 445 Ft+áfa)
Brilliance Klóros tisztítószer szuperkoncentrátum 1l 1 798 Ft (1 416 Ft+áfa)
Brilliance Fertőtlenítős mosogató- és tisztítószer 5l 10 682 Ft (8 411 Ft+áfa)
Brilliance Alkoholos fertőtlenítő 0,75 l 2 830 Ft (2 228 Ft+áfa)
Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő 20 l 59 210 Ft 37 250 Ft (29 331 Ft+áfa)
Brilliance® Alkoholos fertőtlenítő 5 l 15 856 Ft 9 996 Ft (7 871 Ft+áfa)
Brilliance Fertőtlenítős mosogató- és tisztítószer 20l 38 799 Ft (30 550 Ft+áfa)
Brilliance Fertőtlenítős mosogató- és tisztítószer 1l 2 449 Ft (1 928 Ft+áfa)

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0