Utcák fertőtlenítése a Metasept Ultra termékkel – Nagy Antal válasza az Index cikkére

Utcák fertőtlenítése a Metasept Ultra termékkel – Nagy Antal válasza az Index cikkére

Nagy Antal
“Ezekkel a kiegészítésekkel szeretnék élni.”

 

Megjelent egy cikk az Indexen és a Pesti Srácok is átvette, hogy az utcákat fertőtlenítik a mi termékünkkel, a Metasept Ultrával, a cikk írója szerint, ennyit tudunk. A politikai részében nem szeretnénk állást foglalni, az nem a mi tisztünk.

Egy Greenpeace-es szakértőt kérdeztek meg, de őrá csak hivatkoznak. Úgy van beállítva, mintha a mi termékünk specifikus tulajdonsága lenne, hogy mérgező és csatornába, hígítatlanul nem szabad juttatni és élővízbe sem lehet önteni. Ez nem a mi termékünk speciális tulajdonsága. Ez minden egyes tisztítószerre és fertőtlenítőszerre igaz. 

A címkén és a biztonsági adatlapon mindent leírunk, hogy megfelelően tudjanak eljárni a felhasználók. Valójában ez egy széles hatásspektrumú fertőtlenítőszer, élelmiszeriparban, állattenyésztésben, intézményekben lehet használni fertőtlenítésre. Ez egy nagyon hatékony termék.

A mi álláspontunk szerint a járdák fertőtlenítése nem biztos, hogy a legjobb ötlet ebben a helyzetben. Egy buszmegálló fertőtlenítésének már több értelme van, bár azt gondolom, hogy ezt mindenféleképpen esti órákban kellene végezni, amikor egyáltalán nincs forgalom, amiatt, hogy ez az utazóközönséget ne zavarja. 

Sokan látták a csernobili katasztrófáról szóló filmet – ebben van egy jelenet, amikor mennek és mindent telefújnak fehér habbal. Mindent lemosnak, a járdát, utcát, falakat egy nagy tartálykocsiból. Ennek akkor és ott volt értelme, mivel a sugárzó anyagot kellett lemosni. Jelen vírushelyzetben az utca fertőtlenítésnek semmi értelme nincs, hiszen a járvány megfékezésében maga a járda vagy úttest fertőzöttsége nem jelent semmit. Egyrészt nem hiszem, hogy be tud fertőződni, de ha mondjuk valaki tüsszent és rámegy pl. a járdára, arra inkább azt javaslom, hogy ne menjen be cipővel senki a saját lakásába, aki ettől tart. De sok értelmét ennek nem látom. Abban igaza van a greenpeace-esnek, hogy ennek környezetszennyező hatása is lehet.

Mennyire veszélyes a készítmény?

A másik, hogy mindkét cikkben az volt kiemelve, hogy ez mennyire veszélyes készítmény. Az a helyzet, hogy igen, a fertőtlenítőszerek veszélyes készítmények. Mérgezők, halálos mérgek – hiszen ez a feladatuk: megöljék, elpusztítsák azokat a kórokozókat, amik hasonló anyagokból épülnek fel, mint az emberi test. 

Nézzük meg, mi az, amivel alapvetően a vírus ellen hatékonyan fel lehet lépni a felületeken. Pl. itt van a nátrium hipoklorit, ami ugyanúgy mérgező. Mérgező klórgáz szabadul fel, nagy mennyiségben, nagyobb töménységben nagyon irritáló, erős méreg, brutális fehérítő hatással. Nem véletlenül van így, hiszen a felszabaduló oxigénnel fertőtlenít. De ennek is megvan a megfelelő helye, ahol kell is használni. A jelenlegi modern társadalmunkat ezen mérgek nélkül nem tudjuk fenntartani. Például hipó nélkül ismét számolni kellene a kolerával.

Ugyanúgy, ahogy a hidrogén peroxid is – ez ugye vízzé és oxigénné bomlik le, tehát ez egy környezetbarát megoldás lehet. Ennél is tudni kell azonban, hogy az élő sejteket elpusztítja. Nagyon erős oxidáló hatása van, tehát ez is egy méreg. A dohányzásnál kimutatták, hogy a füstben lévő hidrogén peroxid okozza a rákot. Ez már bizonyított tény.

Szóba kerülhet még az alkohol – az etil-alkohol is idegméreg, nem csak a faszesznek nevezett metil-alkohol, ami egy erősebb méreg. De itt most az etil-alkoholról beszélünk, ami kézfertőtlenítésre és felületfertőtlenítésre használatos. 70%-os etil-alkohollal lefertőtleníteni egy buszmegállót igen költséges és furcsa tevékenység lenne. Maximum arra jó egy alkoholos felületfertőtlenítő, hogy egy kilincset vagy egy olyan felületet megtisztítsunk, amihez az emberek hozzáérnek – ez erre alkalmas. Viszont előnye, hogy elpárolog a felületről, ezáltal ott maradványok nem képződnek. De ha szembe megy, ugyanúgy a sejteket, a fehérjét lebontja, és elég erős szemirritáló hatása van, főleg ilyen töménységben.

Ezen kívül még szóba jöhet a benzalkonium chloride, a didecyl dimethyl ammonium chloride vagy a laurylamine dipropylenediamine, amik felületaktív anyagok is egyben. A Metasept Ultra fertőtlenítő része benzalkonium chloride-ból és laurylamine dipropylenediamine-ból áll. Ezek is halálos mérgek, hiszen ezekkel fertőtleníteni lehet. Ha egy buszmegállót szeretnék fertőtleníteni, mindenféleképpen el kell gondolkodni azon, hogy milyen technológiával tesszük azt. 

A hipó és a hidrogén peroxid egy-egy lehetőség de nem biztos, hogy a legjobbak, hiszen erősen maró és oxidáló szerek. Az etil-alkohol pedig nagyon drága és pepecs munka lenne, sok buszmegállót fertőtleníteni vele. Ezen kívűl maradnak a tisztítószerek, amik tisztítanak és fertőtlenítenek is egy fázisban. Ennek felhordási módján is egy picit érdemes elmélázni, annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a környezeti hatás.

Tiszta vizen kívül semmit sem szabadna az élővízbe önteni!

Mindkét cikk kitért arra is, hogy csatornába és élővízbe önteni tilos. Na most az a helyzet, hogy semmit sem szabad élővízbe önteni a tiszta vízen kívül. Minden olyan oldatot, ami tisztítószert tartalmaz, azt tilos élővízbe önteni. Még mosogatószert, tusfürdőt sem szabad beleönteni semmilyen élővízbe. Ezen kívül nagyon gyorsan belátható, hogy a csatornában viszont kikötnek ezek az anyagok, de nem hígítatlanul. És a jogszabály arról szól, hogy hígítatlanul nem szabad bejuttatni a csatornába. 100 szoros, 50 szeres vagy 25 szörös hígításban, ha használjuk a felületen, az előbb-utóbb a csatornában fog kikötni, sokkal nagyobb hígításban, az öblítést is figyelembe véve. Ott viszont a Csatornázási Művek erre fel van készülve és biológiai úton a szennyvízben lévő maradványokat lebontják. A háztartások ennél sokkal nagyobb mértékben terhelik a csatorna hálózatot, akár a mosással, mosogatással, fürdéssel vagy bárminemű takarítással és ezek maradványait is kezeli a Csatornázási Művek, nem hinném, hogy az időszakonként elvégzett buszmegálló fertőtlenítésből származó szennyvízzel ne bírnának el. 

Kép forrása: Index.hu

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0