Nem jött ki a zsírfolt a ruhából – a mosószer a hibás?

Nem jött ki a zsírfolt a ruhából – a mosószer a hibás?

Olyan nincs, hogy a mosószer nem oldja a zsírt, hiszen alapvetően ez a dolga: hogy eltávolítsa a makacs, akár zsíros szennyeződéseket a szövetből, textíliából. Ha ez mégsem történik meg, akkor a minőségével van a probléma, így le kell cserélni egy jó mosószerre. Persze, erősebb szennyeződés esetén előfordulhat, hogy a szokásos mennyiségnél több mosószert kell hozzáadni egy mosáshoz – de ilyenkor célszerű inkább foltkezelést alkalmazni.

Foltkezelés otthon mosószerrel

A mosodaiparban bevett eljárás a foltkezelés, de otthoni körülmények között is egyszerűen megoldható. 

A régi idők háziasszonyai még úgy mostak, hogy a mosószappannal alaposan bedörzsölték a drasztikusabb foltokat, és ezt a beledörzsölt szappant még egy erős szőrű kefével még jobban beleütögették a szövet szálai közé.

Ezt persze ma is egyszerűen megtehetjük – jelen esetben azonban nem mosószappannal, hanem mosószerrel. Egy lényege van: hogy a rostok közé bemenjen a tisztítószer és közvetlenül ott fejtse ki a hatását. Beleütögetés után 10 percig hagyjuk pihenni, utána berakjuk a mosógépbe, és a szokásos módon kimossuk. Ez a legegyszerűbb foltkezelési eljárás, amit otthon is elvégezhetünk. 

Ha makacs a folt, magas hőfokon kell mosni?

Általában, ha jó hatásfokú mosást akarunk végezni, akkor 60 fokon kell mosni. Ma a környezetvédelem, energiatakarékosság miatt 30-40 fokon mosnak a gépek. Ezzel viszont az a probléma, hogy ilyen alacsony hőfokon egy munkásruhát nem lehet alaposan kimosni. Egy lepedőt, ami esetleg össze van vérezve vagy izzadva, sárga foltok vannak rajta, az 40 fokon nem nagyon fog kijönni. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, de inkább nem. És ha nem jön ki, az nem a mosószer hibája. Egyszerűen csak arról van szó, hogy – mint ahogy már beszéltünk róla egy előző cikkben is – kevés vizet használnak már a mosógépek. Mivel a tisztításhoz elengedhetetlen a víz, ezért a víztakarékosság és az alacsony hőfok ellene dolgozik annak, hogy hatékony legyen a mosás. Ráadásul általában a kereskedelemben nagyon rossz minőségű mosószereket is lehet vásárolni, sőt, nagyon sok hamisított mosószer is kapható sajnos. Ezekkel az a probléma, hogy nem lehet tudni mi van bennük, és általában nem működnek.

Tehát hogyan mossunk megfelelően, hogy biztosan tiszta legyen a ruha?

Összesen 3 erőssége van a mosásnak:

  • a víz aránya (A mosógépek használati leírásában a programoknál szerepel, hogy melyik program mennyi vízet használ. Válasszuk azt, ami 1kg – 4 liter arányú),
  • a mosás hőfoka minimum 40°C de inkább 60°C legyen,
  • és a mosószer minősége – hatékonysága.

Válaszd a Brilliance termékeit a mosás hatékonyságához!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a vizet és a hőfokot redukáljuk, és ráadásul gyenge minőségű mosószerrel is mosunk, akkor nem fog sikerülni a mosás.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0