Hogyan mossunk? Profi mosodai tanácsok – instrukciók Nagy Antaltól

Hogyan mossunk? Profi mosodai tanácsok – instrukciók Nagy Antaltól

Interjú
Nagy Antallal:

 

Hogyan mossunk? Nekem is szokott problémám lenni a mosással, de gondolom ezek többszöröződnek egy étterem vagy egy óvoda kapcsán.

Itt tisztázni kell, hogy milyen körülmények között történik a mosás. Az Otthoni mosás vagy mosodai környezet?

Az ipari mosás nem alkalmazható ugyan úgy a háztartásban. Sok különbséget találunk, ha megvizsgáljuk a két területet, például a mosodában lágy vizet használnak. Tehát a vízelőkészítés az első nagy különbség. Otthon nem hiszem, hogy bárki is egy komolyabb vízlágyítót be fog építeni a mosógép elé. De az elképzelhető, hogy a házban lévő vizet központilag lágyítják. Ennek sok előnye van, például nem vízkövesedik a rendszer és a mosás hatékonysága is nő. Ebben az esetben mosodai mosószert érdemes használni, mert sok esetben a háztartási mosószerek habzása szappannal van visszafogva, ami a lágy víz esetében elveszti habcsökkentő hatását.

Itt megjegyzendő, hogy a lágy víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, mert ami jó a mosószernek az nem jó a szervezetünknek. A kalcium és magnézium hiányos víz (ioncserélt) azért jó mosás esetében mert a felületaktív anyagok nem arra “használódnak” el, hogy lekötődjenek a fémionok által, hanem a szennyeződésekre fejtik ki hatásukat. Amennyiben valaki beszerel egy központi vízlágyítót, akkor érdemes egy olyan tiszta víz ágat hagyni, ahol a főzéshez és iváshoz vesszük a vizet, ami nem lesz lágyítva.

 

Rendben, értem akkor először nézzük a mosodai mosást, hogyan néz ki ez részletesebben?

A mosodai mosás 4 fázisból áll.

Az első a mosás, a második a lúgosítás. Itt a pH felemeléséről van szó, de csak 11-ig, tehát nem egy drasztikus lúgosításról van szó, de így hívják, mert lúgot adsz hozzá meg különböző egyéb adalékokat. Lényege a lúgosításnak, hogy szétroncsolja a fehérjéket. Sok szennyeződés ugyan is fehérjékből áll. Jobban igénybe is veszi ez a mosás a szövetet – tehát egy szállodai törölköző vagy egy szállodai ágynemű más szövetből készül, sokkal strapabíróbbak. Sokkal nagyobb az igénybevétel, többször mossák, intenzívebb a mosás. Mindez 60°C-on. Ma már senki nem mos otthon 60 fokon. Vagy nagyon ritka esetben. Bármelyik ruha címkéjét megnézed 30 vagy 40°C-on lehet mosni azokat, ami hideg mosásnak számít.

Ez a mosodai mosás. Tehát egyrészt a víz előkészítésben nagyon nagy különbség van – lágy víz vagy kemény víz -, utána a mosási technológiában is nagy különbség van az otthonihoz képest – 4 szakasza van, míg otthon 2 vagy 3, és nem tudok belenyúlni a gép programjába; nem tudom meghatározni, hogy mennyi vizet használjon. Mert a sokkal kardinálisabb különbségről még nem is beszéltünk. Egy mosodában ideális esetben 1 kg ruhához 4 liter vizet használnak. Amennyiben ezt a vízmennyiséget csökkentem, akkor a mosás hatékonysága drasztikusan csökken. Ma úgy adják el a háztartási mosógépeket, hogy milyen kevés vizet használnak. Ma azon dolgoznak a mosodákban, hogy víz visszaforgató rendszereket építenek be, ami azt jelenti, hogy ugye nem fenntartható az, hogy 1 kg ruhához 4 liter vizet használjanak, ezért be kell építeni egy olyan rendszert, ami a víznek 70-80%-át visszanyeri a végén. Valamilyen tisztítás, ülepítés, stb., és utána a víz nagy részét, és még a benne maradt tisztítószer egy részét is újra tudják hasznosítani ezáltal. Szuper nem? De ez a háztartásokban kivitelezhetetlen.

A háztartásokban általában kemény vízzel mosunk, és egyre kevesebb vizet használnak a mosógépek, ami a tisztítás szempontjából hátrányos mivel a tisztításhoz kell a víz. A tisztítószer úgy működik, hogy van a felületaktív anyag, aminek az egyik része kapcsolódik a vízhez, a másik része kapcsolódik a szennyeződéshez. Ha nincs elegendő víz jelen a tisztítás folyamatában, akkor gyakorlatilag a tisztítás nem jön létre. Illetve nem olyan hatékonyan. Az a jó, ha bőségesen jelen van a víz. Ezért nem mondható az, hogy a mosodai mosás tökéletesen átültethető lenne az otthonokba.

A szennyeződések is másmilyenek, nem?

Természetesen egy mosodának szembe kell néznie pl. egy kórházi mosásnál a mindenféle véres, fekáliás, elég drasztikus szennyeződésekkel, míg otthon nincsenek ilyen szennyeződések, maximum a gyerek zokniján vagy a nadrágján a fűfolt meg a sár. De gyerekeknél mire már olyan szintre emelkedik a ruha szennyezettsége, akkor már amúgy is kinőtte. Törölköző: szerintem vannak már olyan törölközők, amiket könnyebb akár öblítő nélkül is puhán tartani. A hagyományos frottír törölközőt nagyon nehéz puhává varázsolni, ahhoz tényleg kell az öblítő. De vannak most már olyan törölközők, amikkel nincsen ilyen probléma. Meg kell találni azokat a törölközőfajtákat, amik öblítő nélkül is teljesen jók. Be kell vallanom nem kultiválom az öblítőket, mert tudom mennyi méreganyagot tartalmaznak. Csak ezért tértem ki erre.

Milyen termékeitek vagy fejlesztéseitek vannak ezen a területen?

Akkor először beszéljünk a fejlesztésekről. A tervünk az, hogy két termékkel megoldjuk az otthoni mosást, úgy, hogy ne kelljen öblítőt használni, de a testszagokat akár még az intenzíven használt sport ruhákból is eltávolíthassuk könnyedén.
Az első fázis már kapható webáruházunkban, a neve Brilliance Mosószer Szuperkoncentrátum. Amennyiben ÖKO terméket keres valaki akkor pedig BioBrill-t tudom ajánlani. Ez főként szappanból áll és így teljesen növényi összetételű.
második fázis pedig fejlesztés alatt van ez lesz a Brilliance Komplex Ruhafrissítő. Ennek hatására a fehér még fehérebb lesz a színes még élénkebb ugyanakkor a textília pedig puha.

A mosodai mosószereket illetően pedig a következők várhatók:

  • Brilliance Ipari mosószer
  • Brilliance Dark mosószer – húsüzemi szennyeződésekre
  • Brilliance Lúgosító
  • Brilliance Komplex fehérítő

 

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0