Miért baj, ha büdös a zsíroldó?

Miért baj, ha büdös a zsíroldó?

Amikor egy zsíroldó használata közben kellemetlenül fojtogató szagot érzünk, biztosak lehetünk benne, hogy az oldószert tartalmaz.

A felhasználó hiába jár el a címkén leírtak szerint, elkerülhetetlenül átlépi az orvosilag megengedett határértéket.

Hiába minden elővigyázatosság, szellőztetett helyiség. Olyan mennyiségű oldószert fog a felhasználó inhalálni, ami hosszútávon károsítja az egészségét.

Ezek az oldószeres zsíroldók meglehet, hogy nagyon gyorsan hatnak, de ér ez ennyit? Valójában az a pár pillanat, amivel gyorsabban működik egy ilyen zsíroldó, megéri azt a kockázatot, hogy ezen oldószerek belélegzést követően a véráramba jutva az agyunkban, illetve a belső szerveinkben fejtsék ki hatásukat?

Ez egy kémiai Orosz rulett, csak itt nem egy lövedék van a tárban, hanem pici lövedékek, amik egyszerre még nem okoznak nagy bajt, de többszöri alkalmazás után akár nagy gondot is okozhatnak.

Mik lehetnek ezek?

Egy ilyen oldószer például az etilén-glikol-butil-éter, aminek az adatlapján a következő H mondatokat lehet olvasni:
H330 : Halálos belélegzés esetén
H336 : Álmosságot vagy szédülést okozhat
H361 : Feltehetően károsítja a termékenységet vagy a születendő gyermeket
H370 : Károsítja a szervezetet
H372 : Hosszabb vagy ismételt expozíció esetén károsítja a szervezetet
___
A H mondat egy adott veszélyességi osztályhoz és kategóriához rendelt mondat, amely leírja a veszélyes anyag vagy keverék jelentette veszély természetét, beleértve adott esetben a veszély mértékét is.

Ezt az 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet azaz a CLP rendelet, határozza meg.
___
Sokszor ezeket az oldószereket nem kell feltüntetni a címkén vagy a biztonsági adatlapon, de attól még a zsíroldó használata közben ezeket belélegzi a felhasználó, még a legnagyobb óvatosság mellett is. Konkrétan csak speciális gázmaszkkal lehetne elkerülni ezen anyagok inhalálásának káros hatásait.

Őszintén, ki használ oldószerhez alkalmas gázmaszkot zsíroldás közben?

Gondoljunk bele, egy várandós anyuka, aki minden külső negatív hatást próbál kizárni. Tényleg mindenre odafigyel, aztán egy napon a főzőlapra ráég a tej vagy valami és előveszi az oldószeres zsíroldót. Mi az amit nem fog megtenni?

Nem fogja elolvasni a címkét, csak maximum annyit, hogy a tisztítószer zsíroldó, hiszen már többször is használta. Azt sem fogja megtenni és még a legnagyobb jó szándékkal sem teheti meg, hogy mérlegeli a H mondatokat, mert az oldószer nem is feltétlenül szerepel a címkén. Tehát nem fog oldószerekhez kompatibilis maszkot felvenni. Egyszerűen fogja és tisztába teszi a sütőt.

Mindeközben a gyártó cég teljesen törvényesen járt el! Miért? Mert mindent feltüntetett, ami elő van írva. Ezért is fontos, hogy a vevő tisztában legyen a valós veszélyekkel és lehetőségekkel. Valójában ezért is írtam meg azt a cikket.

Tehát akkor mi a megoldás?

Egy zsíroldó úgy is lehet hatásos, hogy nem tartalmaz oldószert. Ebben az esetben egy kicsivel több hatásidőt kell várni, azaz mondjuk, ha odaégett valami akkor nem 3 percet hanem 5-öt vagy 10-et. Nem leégett zsíros szennyeződések esetében nem is lesz nagy különbség a hatásidőben.

A Brilliance Üzemi zsíroldót a fentiek fényében fejlesztettük és sok étteremben, üzemi lonyhában a legcudarabb körülmények között is könnyedén teljesít. Természetesen gumikesztyűt azért ehhez is szükséges használni, de abban biztosak lehetünk, hogy nem fogunk semmilyen oldószert belélegezni felhasználás közben. Ennek két oka is van:
1. Nem tartalmaz oldószert
2. Habosítós szórófejjel van felszerelve, ami azért jó, mert a maró folyadékot nem permetezi apró részecskék formájában a levegőbe a felhasználó. (Ez a szórófej nem Kínából jön, hanem Európában gyártják és egy picit drágább is, de úgy gondoljuk ezen nem fogunk spórolni, mert a felhasználót nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe hozni)

Írta:
Nagy Antal

 

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0