Kézfertőtlenítő – mikor és miért érdemes használni?

Kézfertőtlenítő – mikor és miért érdemes használni?

Pánik ide pánik oda, igazából nem is tudom most ki mit ért az alatt, hogy pánik. Persze van az az állapot, amikor az emberek szépen teszik a dolgukat és van az amikor külön program rizst és száraztésztát felhalmozni otthon és a boltok olyan üresek, mintha kirabolták volna azokat. Meg ugye van az a pánik, amikor az emberek egymásnak esnek a boltban. Szerencsére nem tartunk itt és remélem nem is következik be. De addig is félretéve mindent nem árt, ha informálódunk arról mit lehet tenni, a rutinszerű hétköznapokban.

Miért szükséges a kézfertőtlenítés?

Olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg, tömegközlekedésben, hivatalokban, éttermekben vagy bevásárló központokban azért van szükségünk a kézfertőtlenítésre mert a felületek óhatatlanul fertőzöttek lehetnek. Amikor tüsszent valaki akár 360 km/h sebességgel is távozhatnak a kórokozók az orrból. Ez annyit jelent, hogy jelentős távolságra és szórásban terít egy tüsszentés, ha nem teszi valaki az orra elé a kezét. Azonban, ha a kezét az orra elé teszi de nincsen a kezében zsebkendő, akkor meg a keze lesz tele kórokozóval és amikor hozzáér valamihez potenciális fertőző gócponttá változik a felület. Ilyen időszakokban, amikor világjárvány van kialakulóban, érdemes tüsszentés után is kezet fertőtleníteni, illetve amikor elhagyjuk a tömegek által látogatott helyet, leszállunk a buszról vagy kilépünk egy hivatalból.

Fontos, hogy amíg bent tartózkodunk még véletlenül se érintsük a szánkat vagy simítsuk meg az arcunkat. Lehet, hogy bután hangzik de egy felmérés szerint naponta akár több százszor is hozzáérhetünk az arcunkhoz, mindezt önkéntelenül. Érdemes erre odafigyelni.
Az is megoldás lehet, hogy kesztyűt hordunk, de azt is szükséges fertőtleníteni. Hiszen onnan is megfertőződhetünk.

Hogyan fertőtlenítsük kezünket?

A legjobb, ha minimum 70% alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítőt használunk, ami elpárolog használat után, így nem marad a kézen semmilyen vegyszermaradvány és fontos, hogy menet közben is lehet használni nem kell vízzel öblíteni. Ezen kívül pedig amikor lehetséges mossunk kezet szappanos vízzel. Itt én személy szerint a valódi szappanokat preferálom, akár folyékony vagy szilárd formában is használjuk. Ennek az az oka, hogy a valódi szappanok a szervezet számára felismerhetők, és higiéniás hatásúak is mivel a pH-juk 10 körüli, ráadásul fizikailag is lemoss minden szennyeződést.

Tehát, amikor munkából haza indulunk vagy haza érkezünk érdemes alaposan kezet mosni, majd egy 70%-os alkoholos kézfertőtlenítővel kezet fertőtleníteni, akár kétszer is. Ez a legalaposabb megoldás. 

 

 

 

 

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0