Ragyogó lakás 10 perc alatt? – Nagy Antal válaszol

Ragyogó lakás 10 perc alatt? – Nagy Antal válaszol

A válaszom a 10 perces takarításra, mint gondolatra:

Részben hibás alapelvekre épül a ragyogó lakás 10 perc alatt cikk, melyről itt olvasható bővebben. Az első az, hogy feltételezi, hogy rendetlenség van, a második, meg az, hogy 10 perc alatt nem lehet rendet csinálni csak kapkodva mindent “besöpörni a szőnyeg alá”.

Ragyogó lakás 10 perc alatt megoldása családbarát módon

Szerintem a megoldás az, ha rendet tartunk fenn. Mindent azonnal a használata után elpakolunk és a legkisebbeket is megtanítjuk erre. Továbbá olyan bútorokat érdemes beszerezni, amik nem vonzzák a kupit, hanem eltakarják. A gyerekkel minden játék után együtt elpakolni még örömet is okoz mindenkinek, furcsán hangzik? Eleinte talán, de az elpakolás is lehet játékos. pl lehet versenyt hirdetni a győztes palacsintát vagy Túrórudit nyer, de a többiek is kaphatnak belőle… 🙂 Persze ez csak a végén derül ki.

Szennyes edények a konyhában

A mosogatógép nagyon jó és praktikus dolog a szennyesek eltüntetésében és az ég szerelmére ne kicsit vegyünk. A vízfogyasztása nem sokkal kevesebb, főleg ha többször kell beindítani, de sokkal kisebb hely van benne. Persze előfordul az is, hogy nem fér be nagyobb, de akkor is a lehető legtöbb terítékest érdemes beszerezni. Ha lehetne vennék két nagyon nagy szinte szekrény szerű mosogatógépeket, amiből ki se kellene pakolni és az egyikbe mindig menne a szennyes a másikból meg lehetne kivenni a tisztákat. Amikor egy barátom erről az ötletéről mesélt először meghökkentem, de aztán megéreztem benne a tutit! Egyszerűen soha nem kellene az edényeket pakolászni. Amennyiben ezt nem tehetjük meg és nincsen mosogatógép a lakásban akkor is minden étkezés után el kell mosogatni és csepegtetés után eltenni a helyére.

A rendet támogató bútorok

Mi például száműztük a dohányzó asztalt! Egyrészt nem dohányzunk 🙂 főleg nem bent… másrészt meg csak a rendetlenséget vonzza, a gyerekek szempontjából sem praktikus a nagy üvegfelülete miatt. Szóval mi azt szanáltuk. A kanapé mögé csináltattunk egy felülről nyitható szekrényt, aminek nagy a “gyomra” és mindent elnyel, laptopot, távkapcsolókat, napi folyóiratokat, szóval mindent, de még is kéznél vannak és mindig lesz hely egy pohár üdítőnek is. Az ügyes asztalosunk elsüllyeszthető energiaoszlopot is rakott bele, így a telefon és a laptop töltése is nagyon egyszerű. Persze nem mondom, hogy mindenki ilyet csináltasson egy asztalossal, de érdemes átgondolni, hogyan lehet egy kicsit átszervezni a nappalit, azt a fogadó teret, ahova bármikor betoppanhat egy vendég, hogy az inkább elrejtse azokat a napi használati tárgyakat, amik a rendetlenség érzetét keltik, ha kinn vannak az asztalon vagy bárhol máshol.

Játszó szoba és a kupleráj

Már a baráti körünkben több helyen is bevezették és köztük mi is, hogy (főként kis gyermekek esetében) érdemes a gyerekeket egy szobában altatni és a felszabaduló helyiséget kinevezhetjük gyerek nappalinak. Itt aztán lehet nagyokat játszani a barátokkal, de akár szűk családi körben is. Ja és nem kell lebontani mindenféleképpen az elkészült kockavárat vagy vasútállomást. Majd amikor valóban igénylik a külön szobát, majd az akkori elvárásoknak megfelelően lehet berendezni a szobákat. Így amikor olyan vendég jön, aki a gyerekét is hozza az egyszerűen el lesz ájulva milyen jó ötlet ez, a gyerekek pedig nagyon tudnak szeretni egy olyan szobát, ami telis-tele van játékokkal. Ez a mi kis játszóházunk. Amikor meg olyan vendég jön, aki nem hozza gyermekét vagy nincsen neki, csak be kell csukni az ajtót és még az előtt rend lett mielőtt csettinthettünk volna, plusz a nappaliba sem szaporodnak fel nagyon a játékok, ha ügyelünk erre. Aztán, ha még is kinyílna az az ajtó és véletlenül kupi is lenne benn, senki nem fog rajta fennakadni, hiszen az egy gyerek játszószoba!

Szabályok a családban

Bevezettünk egy két elvet a fentiekkel kapcsolatban, ami könnyebbé teszi a mindennapi életet.
1. Mindenki elpakolja a saját tányérját evőeszközeit étkezés után.
2. Csak úgy lehet elővenni új játékot, ha az előző el van pakolva. Ez alól kivétel ha házibuli van. (Az egy más tészta.)
3. A rendet fenntartjuk, mielőtt elmennénk otthonról rendet rakunk.
4. Aki utoljára jön ki a hálószobából az beágyaz. (Ez azért praktikus, mert nem minden nap kelünk egyszerre és így nem zavarjuk a másikat)

Takarítás

Minden héten kell egy nap, amikor egy viszonylagos nagytakarítás történik, a vizes helyiségekben és mindenhol összeporszívózunk és felmosunk.”

Köszönettel,
Nagy Antal

 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0